naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Poljsko EU predsjedništvo želi novi 'europski ugovor'

Poljska želi izraditi novi 'ugovor' za Europsku uniju kojim bi se istaknuli prednosti članstva u zajednici i redefinirale zajedničke odgovornosti država članica, izjavio je Paweł Świeboda u intervjuu za europski informativni portal EurActiv.

Paweł Świeboda je predsjednik demosEUROPA, varšavskog think-tanka,a predsjedava i Odborom savjetnika za vrijeme poljskog predsjedanja Unijom. Od 1996.-2001.godine Świeboda je obnašao dužnost savjetnika Europske unije za  predsjednika Republike  Poljske , a od 2001.-2006. bio je ravnatelj odjela za Europsku uniju Ministarstva vanjskih poslova Poljske.

Paweł Świeboda oformio je Odbor savjetnika za ministre europskih poslova tijekom priprema za prvo poljsko predsjedavanje Europskom unijom.

Odbor je već bio završio svoj program, kada je 1. srpnja prihvaćena odluka o Poljskom predsjedanju Unijom. Međutim, Odbor nije zaustavio svoje aktivnosti (iako je program već utemeljen), već je odlučeno da će djelovati kao konzultativno tijelo, utječući na razne odluke, te da će sudjelovati u oblikovanju nekoliko važnih dokumenata na kojima predsjedništvo već duže radi, kao što je glavni dokument o rastu izvora prihoda koji će biti predložen u listopadu).

Budući da je Poljska već postavljena kao predsjedavajuća zemlja, na pitanje ne pretjeruje li se sa očekivanjima od poljskog mandata, savjetnik Świeboda je rekao kako će se predsjedništvo ocjenjivati isključivo na temelju onoga što će biti učinjeno i kako će biti učinjeno. Činjenica jest da veliko povjerenje u poljsko predsjedništvo neće vječno trajati, posebice uzevši u obzir kakvo je samopouzdanje i povjerenje čelnika u vlastite kapacitete – posebice područjima kao što su  pitanja energetike ili pitanje klimatskih promjena.

Pod dojmom natpisa u europskim medijima da će Poljska svojim euro-entuzijazmom, optimizmom, dobrim gospodarskim potezima i izvedbama spasiti Uniju iz ekonomske krize, Świeboda diplomatski zaključuje kako se takvo stanje neće dogoditi preko noći, niti samo od sebe.

Sve će to ovisiti od ideje koja stoji iza toga. Poljska predlaže klasično europsko rješenje: uni-formiranje tržišta i stabilan, pro-investicijski proračun. To su vrlo velika i važna postignuća EU-a koje Poljska 'brani', iako su vrlo često predmet kritika u javnim raspravama.

Pitanje koje se postavlja jest, da li postoji nešto drugo što bi se trebalo uzeti u obzir. Mnogi to vide u raspravi o novom europskom ugovoru koji će redefinirati pojmove koristi i odgovornosti.

Uz prijedlog za redefiniranjem postojećeg, nameće se pitanje da li 'novi ugovor' znači i novi međunarodni ugovor o Europskoj uniji?

No, to je ipak politički ugovor, u svome klasičnom smislu. Države članice trebaju bolje razumjeti prednosti i dobiti iz europskih projekta, kao i zajedničku odgovornost za zajednička dobra i zajedničke vrijednosti. Proces europskih integracija bit će u budućnosti međusobno kontroliran – biti će to novina koja se nikada prije nije primijenila, a bila je predlagana.

'Povjerenje – ali i provjera' trebalo bi biti pravilo kojim bi se označila samodisciplina cijele Unije   – a trebala bi postati i nova karakteristika Unije. To je ideja koju bi Poljska trebala predložiti i promicati tijekom svog predsjedanja.

Ovaj politički dokument 8novi ugovor) trebao bi se razmatrati na idućem summitu Europske unije o istočnom partnerstvu u rujnu ove godine. Poljsko bi predsjedništvo na tom summitu u Varšavi iznijelo ideju o 'novom Europskom ugovoru' svim zemljama članicama. Taj bi potez bio i simbolički od velike političke važnosti.

Świeboda vjeruje da će poljsko predsjedavanje biti dovoljno utjecajno za organiziranje sastanka na tako visokoj razini. Potezanje tog pitanja u Varšavi biti će savršena prilika zbog činjenice da će summitu nazočiti svi europski lideri kako bi se sastali sa istočnoeuropskim političkim vođama. Dva ili tri sata rasprave o 'novom Europskom ugovoru' u Royal Castlu mnogo bi značajno doprinijeti napretku Unije.

Zahvaljujući dinamičnosti europskih rasprava koje sve više i više pozornosti okreću na sveopću neravnotežu unutar EU-a, zapravo su stvorene savršene okolnosti da Poljska sada preuzme predsjedavanje.

Činjenica da n njemački ministar financija Wolfgang Schäuble tvrdi kako bi Njemačka trebala ulagati u solarnu energiju u Grčkoj, na neki se način usmjereno ističe potreba za novim ulaganjima – sada na jugu Europe.

Samo ovaj primjer, neki analitičari objašnjavaju kao 'signale za uvođenje prekretnica i bolje razumijevanje namjera i potreba zemalja članica' – u ovom slučaju sa obje strane.

Poljsku u njenom mandatu čeka mnogo posla - pogotovo ako grčka kriza uskoro ne završi. Međutim, treba biti svjestan činjenice da kriza neće završiti u vrijeme poljskog predsjedavanja. Ipak, trebalo bi prenijeti poruku svim južnim državama, a ponajviše Grčkoj, da je uz potporu i mnogo rada moguće prevladati teškoće i krize, što Poljska zna iz svog vlastitog iskustva, zaključio je Świeboda.

Iva Kornfein