naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Na snagu stupaju stroži europski propisi o sigurnosti igračaka

Europa će ovog tjedna dobiti strože propise koji će potrošačima i vlastima olakšati utvrđivanje podrijetla igračaka i preciznije odrediti odgovornost pojedinih sudionika u opskrbnom lancu, pišu europski mediji.  

Novi propisi stupaju na snagu 20. srpnja a precizirat će odgovornost sudionika u opskrbnom lancu za sigurnost igračaka, proširujući obveze uvoznika i distributera, izvješćuje BBC. 

Zahtjevi vezani za sigurnost igračaka značajno su umnoženi u posljednjih 50 godina. Tako je, primjerice, 1968. dokumentacija o sigurnosti lutke Sindy imala 16 stranica, dok je 2010. godine za lutku Teletubbies Dance With Me bilo potrebno 1.692 stranica službene dokumentacije. 

Po postojećim propisima, identifikacija opasnog proizvoda u jednoj od zemalja članica EU-a zahtijeva alarmiranje svih europskih zemalja a novi će propisi dodatno ubrzati postupak utvrđivanja podrijetla sporne igračke. 

Postrožit će se i propisi o igračkama koje se prodaju zajedno s hranom. Tako će ubuduće biti zabranjeno prilaganje nepakiranih igračaka malih dimenzija prehrambenim namirnicama, poput pahuljica upakiranih u kutije. 

Igračke će se smjeti prilagati hrani, ali samo u vlastitoj ambalaži koju mala djeca ne mogu progutati. 

Propisi zahtijevaju i tiskanje podataka o proizvođaču odnosno uvozniku na ambalaži a možda i na samoj igrački. 

Udruženje proizvođača igračaka upozorava da bi stroži propisi mogli nametnuti malim poduzećima dodatne troškove. Izvršni direktor Hornbyja Frank Martin tvrdi da će iduća faza propisa omesti pojavu na tržištu manjih kompanija. Ta je faza zacrtana za srpanj 2013. a predviđa testiranje kemijskih sastojaka igračaka radi zaštite djece s alergijama. 'Nova poduzeća teže će se etablirati, što će rezultirati koncentracijom na tržištu', tvrdi Martin. 

Hina