naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
52% građana za ulazak u EU

Potpora građana ulasku Hrvatske u EU raste i za priključenje Uniji bi na referendumu glasovalo 52 posto ispitanika, 38 posto bilo bi protiv, a deset posto je neodlučnih, pokazuje istraživanje agencije Ipsos Puls objavljeno u utorak, 26. srpnja 2011.

Na referendum bi sigurno i vjerojatno izašlo 82 posto građana, dok ih 15 posto ne pokazuje interes za referendum, pokazalo je istraživanje koje je agencija u srpnju provela za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Rezultati za srpanj vrlo vjerojatno odraz su završetka pristupnih pregovora te je potpora ulasku u EU ponovno u uzlaznoj putanji, zaključuje agencija koja je anketirala 943 ispitanika starijih od 18 godina od 1. do 20. srpnja.

U lipnju je za ulazak u EU bilo 46 posto ispitanika, a protiv 43, dok u broju onih koji bi izašli na referendum nema značajnijih odstupanja u odnosu na prethodni mjesec.

Najskloniji ulasku Hrvatske u EU su stanovnici sjeverne Hrvatske, Zagreba i okolice te Dalmacije, Istre i Primorja, a najviše mu se protive oni koji žive u Lici, Banovini i Slavoniji.

Žene i muškarci približno jednako podupiru ulazak u EU, dok su mu najskloniji ispitanici visokog obrazovanja u dobi između 25 i 34 godine te 55 i 64 godine, pokazalo je istraživanje.

Hina