naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Irska će inzistirati na oporezivanju transakcija u cijelom EU

Francuski i njemački prijedlozi o uvođenju novog poreza na financijske transakcije naići će na protivljenje drugih europskih zemalja a Irska će inzistirati na tome da se porez uvede na razini cijele Europske unije, a ne samo na razini eurozone.  

Irska je veliki europski centar fondovske industrije i promicanje njezinih interesa prioritet je za vladu u Dublinu, koja nastoji rehabilitirati reputaciju glavnog grada kao financijskog centra nakon urušavanja irskog bankarskog sustava. 

'Ne možemo imati situaciju u kojoj će se oporezivati transakcije u Dublinu ali ne i one u Londonu', kazao je u srijedu irski ministar financija Michael Noonan za irsku državnu televiziju. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložili su u utorak uvođenje novog poreza na financijske transakcije u sklopu prijedloga za zaštitu eurozone od produbljivanja dužničke krize. 

Irski ministar podsjetio je da su takvi prijedlozi već odbijeni na prošlomjesečnom srpanjskom sastanku europskih čelnika, predvidjevši da će i novi prijedlozi naići na otpor, možda čak i među financijskim tvrtkama u Francuskoj. 

'Bit će puno prigovora iz zemalja koje imaju jaku industriju financijskih usluga, kao što su Luksemburg, Nizozemska, pa čak i Pariz', dodao je. 

'Jedna od ključnih stvari na koje trebamo paziti jest da se u slučaju uvođenja neke vrste poreza na transakcije on uvede u svih 27 članica EU-a a ne samo u 17 zemalja eurozone', naglasio je Noonan.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Banks, markets oppose financial transaction tax