naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska planira veće poreze za najbogatije

Francuska će se u planiranom povećanju poreza za bogate usredotočiti na one koji zarađuju više od milijun eura godišnje, kazala je u četvrtak 18. kolovoza ministrica za proračun Valery Pecresse.  

Ti planovi su dio paketa mjera za smanjenje deficita koji će biti predstavljen 24. kolovoza budući da raste pritisak na Francusku da ubrza napore u tom smjeru. 

Budući da vladu desnog centra u travnju iduće godine čekaju opći izbori, procjenjuje se da će mjere biti usmjerene na ukidanje poreznih olakšica, a ne na rezanje troškova, kako bi se postigle ciljane uštede od pet do 10 milijardi eura. 

'Povećat će se porezna opterećenja za najbogatija kućanstva', rekla je Pecresse za BFM radio. Vlada radi na 'doprinosu' poreznih obveznika koji zarađuju preko milijun eura godišnje, pojasnila je ministrica, dodajući kako još nije jasno hoće li porez izravno plaćati pojedinci ili kompanije koje isplaćuju njihove plaće. 'Za sada ništa nije definitivno', dodala je Pecresse. 

Maurice Levy, izvršni direktor tvrtke za oglašavanje Publicis, napisao je u utorak u prilogu za pariški list Le Monde da se slaže s 'iznimnim (fiskalnim) doprinosom' bogatih francuskom programu smanjenja deficita. 

Hina