naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Europska pomoć za radnike u Portugalu

Europska komisija ovoga je tjedna odobrila zahtjev Portugala da se iz Europskog globalizacijskog fonda (EGF) pomogne otpuštenim radnicima u industriji obuće, njih 680, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Pomoć u iznosu od 1,4 milijuna eura, koju još moraju odobriti Europski parlament i zemlje članice, trebala bi pomoći radnicima da nađu novi posao. 

'EGF je učinkovit financijski instrument EU-a koji pomaže radnicima koji se suočavaju s masovnim otkazima. Oni u portugalskoj industriji obuće pogođeni su promjenama u svjetskim trgovinskim obrascima, kao i ekonomskom i financijskom krizom posljednjih godina. Ova odluka pomoći će radnicima tvornice Rohde da pronađu novi posao kroz obuku kojom bi trebali dobiti nove vještine', rekao je Laszlo Andor, europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost. 

Portugalska industrija obuće pogođena je snažnom recesijom. Problemi za tvrtku Rohde, proizvođača cipela iz Santa Maria da Feire u sjevernom Portugalu, počeli su u rujnu 2009. što je dovelo do zatvaranja tvornice i otpuštanja gotovo tisuću radnika. 

Rohde je imao stabilnu poziciju na tržištu unatoč sve jačoj konkurenciji iz Azije. Ipak, smanjenje prodaje, smanjene mogućnosti ulaganja kao rezultat ekonomske i financijske krize te smanjenje narudžbi doveli su do insolventnosti i konačnog zatvaranje tvornice. 

Pomoć će između ostaloga služiti za obuku radnika, za kredite na individualnoj razini za prekvalifikaciju, te za potporu za otvaranje posla.

EGF je utemeljen 2006. kao instrument pomoći radnicima koji zbog globalizacijskih trendova ostaju bez posla, a potom su njegova pravila revidirana 2009. i postao je dio europskog odgovora na ekonomsku i financijsku krizu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: €1.4 million from EU Globalisation Fund to help 680 workers in Portugal's shoe industry