naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Sporazumi o grčkim jamstvima za kredite nepovoljno utječu na rejting – Moody's

Niz sporazuma kojima bi se Grčku prisililo da osigura jamstva za pomoć inozemnih vlada nepovoljno bi utjecao na kreditni rejting same Grčke ali i ostalih zaduženih članica eurozone, upozorila je u ponedjeljak 22. kolovoza agencija Moody's.  

Austrija, Nizozemska i Slovačka objavile su u petak da žele jamstvo za svoje kredite Grčkoj, nakon što je Finska ishodila odgovarajuće obećanje od vlade u Ateni. Grčki dužnosnici ustvrdili su da o takvom planu razgovaraju samo s Finskom. 

U Moody'su upozoravaju da bi nastojanja da se sklope takvi sporazumi mogla odgoditi isplatu nove tranše pomoći Grčkoj i prisiliti Atenu da objavi insolventnost. 

Također bi ograničila raspoloživa sredstva za buduće programe pomoći. Stoga agencija očekuje da će ostale članice eurozone u konačnici odbaciti sporazum Finske i Grčke. 

'Načelni finsko-grčki sporazum o jamstvu potiče zabrinutost u vezi sa spremnošću i sposobnošću pojedinih dužnosnika u eurozoni da provode u djelo mjere koje bi se mogle pokazati nužnima kako bi se očuvala stabilnost Europske monetarne unije', poručuju u Moody'su. 

Upozoravaju također da takvi sporazumi odražavaju oklijevanje pojedinih zemalja u eurozoni, pojačavajući pritisak na Njemačku i Francusku da poduzmu odlučnije mjere u znak potpore projektu eura. 

'To oklijevanje pojačava pritisak na Njemačku i Francusku da iskažu odlučnu potporu eurozoni, i to konkretnijim i bržim potezima od onih koje su dvije zemlje predložile prošlog tjedna, kako bi se podupro projekt jedinstvene europske valute', ističu u Moody'su. 

Hina