naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Volkswagen traži od Komisije zeleno svjetlo za spajanje s MAN-om

Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen (VW) izvijestio je u utorak 23. kolovoza da je podnio Europskoj komisiji formalni zahtjev za spajanje s proizvođačem teških kamiona MAN.  

Dozvola za spajanje, koje u VW-u pouzdano očekuju u drugoj polovici godine, trebala bi dovesti do povezivanja MAN-a s VW-ovim brandom Scania, čime bi se stvorila nova velika kompanija u sektoru kamiona. 

Spajanje VW-a i MAN-a, u kojem VW drži 55,9 posto glasačkih prava, već su odobrila regulatorna tijela u Njemačkoj, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama i sedam drugih zemalja, navodi se u priopćenju. 

Proizvođač vozila također posjeduje 70,94 posto glasačkih prava u Scaniji, dok MAN posjeduje daljnjih 17,4 posto. 

'Nakon dobivanja svih potrebnih regulatornih odobrenja i naknadnog davanja obvezne ponude tješnja suradnja MAN-a Scanije i Volkswagena može osigurati značajnu sinergiju u području nabave, razvoja i proizvodnje', dodaje se u priopćenju. 

VW želi spojiti MAN i Scaniju sa svojim poslovanjem vezanim za teška vozila kako bi stvorio konkurenta Daimler Trucksu i Volvo Trucksu.

U međuvremenu VW također nastoji dovršiti preuzimanje proizvođača kultnog sportskog automobila Porsche, koji bi trebao postati 10. brand grupe. 

Ostali VW brandovi obuhvaćaju, među ostalima, Audi, Bentley, Lamborghini, Seat i Škodu. Grupa želi postati najveći svjetski proizvođač automobila do 2018. 

Hina