naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Hrvatska i Slovenija u programu mladih bez granica

U Ljubljani je u četvrtak 25. kolovoza predstavljen zajednički projekt hrvatskih i slovenskih omladinskih društava pod nazivom 'Djeca i mladi ne priznaju granice', čiji je cilj bolja društvena integracija i suradnja mladih, a za koji je osigurano 232.000 eura, od čega 85 posto od Europske unije koja takve programe sufinancira kroz operativni program IPA SI-HR 2007.-2013. godine.  

U projekt, koji je počeo u travnju ove godine i bit će završen u ožujku 2013., uključeno je 5000 djece i mladih iz lokalnih zajednica uz hrvatsko-slovensku granicu te četrdesetak njihovih društava, navela je na konferenciji za novinare prilikom zajedničkog predstavljanja projekta u Ljubljani Snježana Krpes iz hrvatske udruge Naša djeca. 

Aktivnosti koje će se izvesti u okviru projekta odnose se na povezivanje djece i mladih s obje strane granice. Projekti među ostalim uključuju istraživački rad i razbijanja predrasuda i stereotipa djece prema drugim nacionalnim skupinama, organiziranje kampa za djecu i voditelje 'dječjih vijeća Hrvatske' i 'otroških parlamentov' u Slovenije. 

Uz to, predviđena je revija jednominutnih filmova na temu 'Život uz granicu', koja će se održati u Zaboku, te završni dječji glazbeni festival u Varaždinu, čime će projekt 2013. biti zaključen. 

Slovenska strana iznijela je podatak da je od 2007. godine na projekte održiva razvitka uz međudržavnu granicu dodijelila sredstva u iznosu 34 milijuna eura, uz potporu iz različitih europskih programa. 

Hina