naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
EU odobrio ponudu Berkshirea za kemijsku tvrtku Lubrizol

Europske vlasti za zaštitu tržišne utakmice odobrile su u četvrtak 25. kolovoza ponudu kompanije Berkshire Hathaway u vlasništvu američkog milijardera Warrena Buffetta za kupnju američke kemijske grupe Lubrizol za 9,7 milijardi dolara (6,7 milijardi eura).  

U Bruxellesu su zaključili da ta transakcija 'neće u stvarnosti bitno omesti tržišno natjecanje' u europskom ekonomskom području ili nekom njegovom značajnijem dijelu.

 'Komisija je zaključila da transakcija neće potaknuti zabrinutost u vezi s mogućim narušavanjem tržišnog natjecanja s obzirom na tek umjerene tržišne udjele uključenih stranaka i prisutnost nekoliko vjerodostojnih natjecatelja na tržištima koja su u pitanju', navodi se u priopćenju. 

Lubrizol sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Ohio ima proizvodne pogone u 17 zemalja a proizvodi aditive za podmazivanje za motorna ulja, te benzin i dizel, kao i sastojke i aditive za proizvode za osobnu njegu. 

Sporazum je naišao na otpor početkom godine, nakon što je otkriveno da je bivši Buffettov zaposlenik David Sokol kupio dionice Lubrizola prije nego što je Berkshireu preporučio kupnju te tvrtke. Sokol je u ožujku podnio ostavku u Berkshireu.(Hina) 

 

Više o tome:

EUbusiness: EU clears Berkshire bid for US chemical firm Lubrizol