naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Četiri članice eurozone produljile zabranu short-sellinga

Italija, Francuska, Španjolska i Belgija produljile su zabranu spekulativne trgovine dionicama pojedinih banaka, objavila je u četvrtak 25. kolovoza nadležna europska agencija za vrijednosnice i tržišta.  

Španjolska i Italija objavile su da će produljiti zabranu do 30. rujna dok će u Francuskoj ona ostati na snazi do daljnjeg. 

Belgijski regulator FSMA priopćio je da će ukinuti zabranu 'pokrivenog' short-sellinga 'čim to dopuste prilike na tržištu'. 

Short-selling je uobičajena praksa hedge fondova koji spekuliraju o padu cijena dionica, pri čemu ih trgovci posuđuju kako bi ih kasnije prodali po nižoj cijeni, vratili vlasnicima i zaradili na razlici u cijeni. Katkad ni ne posude dionice, što se naziva 'nepokrivenim' short-sellingom. 

'Produljene zabrane bit će ponovo razmotrene do kraja rujna', objavila je u priopćenju Europska agencija za vrijednosnice i tržišta ESMA, koja je pomogla u koordinaciji objave zabrana. 

Grčki regulator HCMC već je ranije zabranio spekulativnu trgovinu dionicama financijskih tvrtki a sada je najavio da će je ponovo razmotriti do kraja rujna. Zabrana bi trebala isteći 7. listopada. 

Italija, Španjolska, Belgija i Francuska zabranile su spekulativnu trgovinu dionicama pojedinih financijskih tvrtki 12. kolovoza, nakon neuspješnih nastojanja ESMA-e da posreduje u usuglašavanju zajedničkog nastupa svih 27 članica Europske unije. 

Talijanski regulator Consob objavio je također da je produljio propise o objavi pozicija u short-sellingu do 14. listopada. 

Njemačka je pak otklonila glasine na tržištu da će također proširiti važeća ograničenja spekulativne trgovine dionicama.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Four EU states extend short-selling ban