naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Finska odustala od dogovora s Grčkom o jamstvu za kredit

Finska vlada odustala je od sporazuma s grčkom vladom o kolateralu za zajam u sklopu međunarodnog programa pomoći nakon što su ostale članice eurozone upozorile da bi ugrozio novi paket pomoći, pišu u petak 26. kolovoza europski mediji.

Pod uvjetom da ostane anoniman, kontakt u uredu finske ministrice financija Jutte Urpilainen kazao je u petak za informativni portal Euobserver: 'Rješenje koje smo prošli tjedan postigli s Grčkom više ne vrijedi ali nastavljaju se pregovori o drugom rješenju'. 

Takva je odluka donesena nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kazala da članice eurozone 'ne bi trebale poduzimati unilateralne korake u grčkoj krizi'. Austrija i Nizozemska također su najavile da će blokirati finsko-grčki sporazum ako ne dobiju sličan tretman. 

Sukladno srpanjskom sporazumu o novom paketu pomoći za Grčku, svih 17 članica eurozone mora odobriti sve eventualni bilateralne aranžmane. 

Finska je pak dogovorila s Grčkom da će vlada u Ateni staviti na odvojeni račun do 600 milijuna eura za slučaj da ne bude mogla vratiti puni iznos finskog kredita od 1,4 milijarde eura koji će dobiti u sklopu međunarodnog programa pomoći. 

Finska ministrica naznačila je u srpnju da bi Finska kao jamstvo umjesto gotovine mogla prihvatiti i grčku državnu imovinu. 

Članice eurozone moraju požuriti kako bi do kraja rujna dovršile parlamentarnu ratifikaciju srpanjskog sporazuma o pomoći Grčkoj, koji uključuje i nove ovlasti kriznog fonda za kupovinu obveznica zaduženih članica. Trenutno to radi Europska središnja banka.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Finland abandons Greek collateral deal under German pressure