naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Eurozona mora birati između solidarnosti i raspada – poljski ministar

Europske elite moraju odlučiti hoće li surađivati i platiti visoku cijenu za opstanak eurozone ili početi s ozbiljnim pripremama za njezin kontrolirani raspad, kazao je poljski ministar financija.  

'Europske elite, uključujući Nijemce, moraju odlučiti žele li da eurozona opstane – čak i uz visoku cijenu – ili ne', kazao je Jacek Rostowski u razgovoru objavljenom u ponedjeljak 29. kolovoza u vodećem poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza. 

'Ako ne žele, treba početi s ozbiljnim pripremama za kontrolirani raspad eurozone, sa svim posljedicama koje to donosi Njemačkoj. Tako sada stoje stvari. Tko to ne razumije, igra se vatrom.' 

'Bira se između daleko dublje makrogospodarske integracije eurozone ili njezinog raspada. Treće rješenje ne postoji', dodao je. 

Ukazao je također na dvije vrste opasnog populizma u Europi. 'Prvi je južni populizam, iracionalna ekonomija koja ne želi preuzeti odgovornost za vlastite probleme. Tu govorim o sudionicima u prosvjedima protiv mjera štednje, primjerice u Grčkoj', kazao je.

'Drugi je populizam prisutan u pojedinim sjevernim zemljama a temelji se na sebičnosti i nedostatku solidarnosti sa zemljama koje su se našle u nevolji', dodaje poljski ministar. 

'Izbor je jednostavan – ili solidarnost ili raspad Europe', zaključio je. 

Ujedno je upozorio da će Poljska, koja je inače sukladno ugovoru o pristupu Europskoj uniji obvezna pristupiti i eurozoni, ispuniti svoju obvezu tek kada bude sigurna da je ta regija provela reforme nužne za prevladavanje dužničke krize. 

'Da bi se pristupilo eurozoni, moramo biti sigurni da su reforme dovoljno duboke', istaknuo je. Poljska vlada najavila je da će ispuniti makrogospodarske kriterije za pristup eurozoni do 2015.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Polish finance minister says Europe at risk of "collapse"