naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Finska predložila osnivanje holdinga za kontrolu grčke imovine

Finska je predložila da se grčka državna imovina prebaci na holding društvo sa sjedištem u Luksemburgu i tamo drži kao jamstvo za nove kredite Ateni, pokazuje interni dokument koji je na uvid dobila agencija Reuters.  

Plan je skiciran u lipnju ali još funkcionira kao temelj finskih zahtjeva za grčkim jamstvima u zamjenu za dodatne kredite. Ako njezini zahtjevi ne budu prihvaćeni, Finska bi se mogla povući iz međunarodnog programa pomoći Grčkoj. 

Finski dužnosnici predložili su da grčka agencija za privatizaciju odobri transfer imovine holding društvu sa sjedištem u Luksemburgu koja bi se potom koristila kao jamstvo zemljama-kreditorima. 

Agencija za privatizaciju bila bi vlasnik svih dionica u holdingu ali bi njihov skrbnik bila treća strana. Budući da bi holding imao sjedište u Luksemburgu, poslovao bi u skladu s luksemburškim zakonima. 

Takav potez vjerojatno bi naišao na otpor u Grčkoj, čija vlada odlučno otklanja sugestije da kao kolateral za buduće kredite ponudi zemljište ili dionice kompanija. 

Finski prijedlog podrazumijeva ograničavanje autonomije Atene u upravljanju financijama i u privatizaciji imovine. Slab napredak u privatizaciji ljuti grčke partnere u eurozoni. 

Iako je Finska malena zemlja, njezina je potpora važna europskom paketu pomoći Grčkoj važna zbog njezina kreditnog rejtinga 'AAA'. 

Finski zahtjevi za jamstvom potaknuli su slične zahtjeve u Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji i Slovačkoj. 

Hina