naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
EU pozdravlja potez Španjolske prema ustavnoj obvezi ograničavanja deficita

Europska komisija izrazila je u utorak 30. kolovoza zadovoljstvo novim španjolskim korakom u smjeru ugrađivanja u ustav obveze o ograničenju proračunskog deficita, pozivajući druge vlade da slijede primjer Madrida.  

'Mislimo da je to pozitivan potez', kazao je na brifingu za novinare Amadeu Altafaj, glasnogovornik europskog povjerenika za gospodarsku politiku Ollija Rehna. 

'On pokazuje odlučnost španjolskih vlasti da jamče dugoročnu održivost javnih financija', pojasnio je Altafaj, dodajući da će inicijativa Madrida pomoći ojačati povjerenje u eurozonu. 

Španjolski zastupnici izglasali su u utorak s velikom većinom glasova pokretanje hitne rasprave o spornoj izmjeni ustava. Za to je glasalo 319 zastupnika a protiv ih je bilo 17, pa se čini da će predložena izmjena dobiti kvalificiranu potporu tri petine zastupnika. 

'Naše je stajalište da je načelo uravnoteženog proračuna kamen temeljac Pakta za stabilnost i rast', rekao je Altafaj. 

Većina država EU-a prekršila je odredbe iz Pakta, koje propisuju zadržavanje proračunskih deficita ispod 3,0 posto bruto domaćeg proizvoda. Vlade u cijeloj Europi, uključujući i Španjolsku, poduzele su mjere štednje kako bi smanjile deficite. 

Španjolska je prva zemlja koja je reagirala na poziv Francuske i Njemačke od 16. kolovoza da članice eurozone usvoje 'zlatno pravilo' za svoje proračune od 2012. kako bi se spriječile nove dužničke krize. Berlin je uvrstio tu obvezu o deficitu u ustav 2009., a Italija i Francuska izrađuju nacrte odgovarajućih izmjena.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Spain to enshrine 'golden rule' in constitution