naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Mađari dobili 'porez na čips'

U Mađarskoj je u četvrtak 1. rujna na snagu stupio sporni novi zakon kojim je uveden porez na prekomjerno slane odnosno slatke proizvode, nazvan 'porez na čips'.  

Vlada desnog centra na čelu s premijerom Viktorom Orbanom poručila je da porezom na grickalice, kekse, gazirane i energetske napitke želi potaknuti Mađare da promijene prehrambene navike i tako suzbiti pretilost. 

Budimpešta je inače srezala potrošnju kako bi smanjila dug u uvjetima gospodarske stagnacije, te se nada da će novim porezom prikupiti i dodatne prihode, i to u iznosu 74 milijuna eura godišnje. 

'Ovime poručujemo potrošačima da ne jedu takve nezdrave i skupe proizvode', kazao je za AFP parlamentarni zastupnik Šandor Font, koji je predložio uvođenje spornog poreza. 

'Želimo također potaknuti proizvođače da smanje razinu soli i šećera', dodao je. 

Zakonodavci su ipak zaobišli oporezivanje tradicionalnih mađarskih namirnica, poput kobasica i prerađevina od svinjske masti, koje su navedene u izvornom prijedlogu zakona o novom porezi. 

Poslovni dnevnik Vilaggazdasag izvijestio je da je njemački vlasnik Chio Chipsa zbog novog poreza odustao od gradnje nove tvornice kokica u Mađarskoj. 

Njegov primjer slijedit će i mađarski proizvođač energetskog napitka Hell, piše list. Naime, porez mora plaćati mađarski proizvođač ili glavni uvoznik proizvoda. 

Hina