naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska: glas istoka EU mora se čuti

Glas zemalja koje su se Europskoj uniji priključile od 2004. mora se čuti u raspravama oko rješavanja niza kriza koje su pogodile Uniju, kazao je poljski premijer Donald Tusk u srijedu 7. rujna.   

Tusk, čija zemlja predsjeda Unijom, rekao je sudionicima ekonomskog foruma u Krynici na jugu Poljske da je podjela na istok i zapad stvar prošlosti. 

'Kada pogledamo one koji su se nedavno priključili - oni svoju domaću zadaću odrađuju mnogo bolje od svojih učitelja', kazao je u govoru na skupu koji je nazvan 'Davosom istoka'. 

'To je razlog zbog kojeg se naš glas mora čuti kada branimo Schengen, Maastricht i ideju integrirane Europe', dodao je. 

Schengenskim sporazumom izvorno zaključenim između pet država 1985. danas je omogućeno slobodno kretanje preko državnih granica na prostoru koji se proteže od Finske do Portugala i tu slobodu posebno cijene zemlje koje su nekad bile iza željezne zavjese. 

No, odredbe slobodnog protoka izložene su preispitivanju nekih zapadnih zemalja poput Danske, Francuske ili Italije koje su zabrinute zbog valova useljavanja s područja Sjeverne Afrike. 

Sporazum iz Maastrichta, pak, postavio je temelje uvođenja zajedničke valute euro i utvrdio je ograničenja na zaduženost i proračunski deficit zemalja. 

Istočnoeuropske zemlje koje nastoje ispuniti uvjete za uvođenje zajedničke valute čine to u trenutku dok je očito da je dio starih članica izigrao te zahtjeve. Poljska je pozvala Uniju da ne stane sa proširenjem unatoč krizi. 

'Europski sporazumi imaju smisla samo ako se odnose na čitavu Europu i karakterizira ih hrabrost a ne ideja ekskluzivnog kluba koji bi dijelio Europu', kazao je. 

I europski povjerenik za proračun Janusz Lewandowski koji je također Poljak kazao je kako vrijeme istočnoeuropske regije tek dolazi.  

'Sazrijevamo i spremni smo na suočavanje s velikim izazovima. Ukoliko je glavni test za europske političke vođe njihova sposobnost da izvedu Europu iz krize - takvih je vođa mnogo više', kazao je na forumu.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Poland forum kick-starts Transnistria talks