naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Pahor za transformaciju EU u 'Sjedinjene europske države'

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u petak 9. rujna na međunarodnoj konferenciji u Bledu u Sloveniji da Europska unija nema perspektive bez jake zajedničke valute, te se zauzeo za promišljanje o 'novom ustavu' integracije, u smislu stvaranja 'Sjedinjenih europskih država'. 

'Ne budemo li djelovali u sadašnjoj krizi, doći će do sutona europske ideje, zato treba razmišljati o novom europskom ustavu', rekao je Pahor, otvaarajući međunarodni skup 'Bledski forum' na kojemu sudjeluje više stotina sudionika iz više država i međunarodnih organizacija, a ove je godine posvećen temi 'Snaga budućnosti'. 

Osvrćući se na pitanje sadašnje krize u euro-zoni i dilemu je li Europskoj uniji potreban veći stupanj političke integracije ili 'manje Europe' u kojoj će nastati EU sa 'više brzina', Pahor je u svom govoru istaknuo da je u euro-zoni potrebno veće usklađivanje fiskalnih politika i stabilizacija eura. 

'Bez jake valute EU ne može preživjeti, a da bismo imali jak euro potreban nam je veći politički i socijalni stupanj integracije u uniji nego što ga imamo sada', rekao je Pahor, dodavši da bi koncept 'Sjedinjenih europskih država' bio prava vizija za rješenje sadašnjih problema i budućih izazova. 

S Pahorom se složio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk, rekavši da su promjene u Europi neophodne, ali da ideje za promjene moraju doći iz baze, odnosno od ljudi, kako se to dogodilo tijekom nedavnog 'arapskog proljeća' u nekim zemljama sjeverne Afrike. 

Među gostima ovogodišnjeg Bledskog foruma su i zamjenica kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying i ruski ministar za telekomunikacije Igor Šegoljev, a sudjeluje i više ministara ili njihovih zamjenika iz Europe i svijeta. 

Na nekima od predviđenih neformalnih panela na Bledu sudjelovat će šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar, zatim poznati egipatski novinar Mahmud Salem, te novinar britanskog BBC-a Nick Gowing, a teme su odnosi u svijetu i regiji, te multipolarnost i odnosi nekadašnjih velesila. 

Pahor je potvrdio da će u rasprava sudjelovati i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, te predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci koji je u Sloveniju došao na Pahorov poziv. Nije jasno je li to slučajnost ili je riječ o Pahorovoj namjeri da posreduje u dijalogu Prištine i Beograda, kako je najavio prilikom nedavnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Ljubljani. Tada je rekao da ima ideja kako unaprijediti dijalog Srbije s Kosovom, ali nije iznio detalje. 

Hina