naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka koalicija bez dogovora o fondu za spašavanje eurozone

Slovačka premijerka Iveta Radičova kazala je u ponedjeljak 12. rujna navečer, nakon maratonskih pregovora, da možda neće osigurati potporu svoje koalicije desnog centra za fond za spašavanje eura.  

'U koaliciji nema dogovora o fondu za spašavanju eurozone', rekla je novinarima nakon 12-satnih pregovora s troje koalicijskih partnera u Časti, sjeveroistočno od Bratislave. 

'U situaciji kada tri koalicijske stranke žele ratificirati fond, a jedna ne, dogovor će biti postignut jako teško, ako uopće', dodala je. 

Liberalna Stranka slobode i solidarnosti (SaS) objavila je prošli tjedan da će u parlamentu glasovati protiv fonda zbog čega će prijedlog propasti jer slovačka vlada nema dovoljno glasova bez nje za njegovo usvajanje. 

'Situacija se mijenja svaki dan, ali kada bih danas morao reći da ili ne, rekao bih ne', rekao je predsjednik SaS-a i predsjednik parlamenta Richard Sulik. 

Radičova je ranije s koalicijskim partnerima dogovorila da će Slovačka posljednja u eurozoni glasovati o fondu. 

Povećanje Europskog fonda za financijsku stabilnost i formiranje njegova nasljednika nakon 2013., Europski stabilizacijski mehanizam, moraju ratificirati sve države članice EU-a. 

Bez Sulika, vlada mora postići dogovor s najvećom oporbenom strankom, socijaldemokratskim Smerom, kako bi ratificirala mehanizam za spašavanje eurozone. 

Predsjednik Smera, bivši premijer Robert Fico, rekao je međutim da će njegova stranka podržati prijedlog samo ako koalicija glasuje za njega jednoglasno. Slovačka je u eurozonu ušla 2009. godine. 

Hina