naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Članice BRICS-a raspravljat će sljedećeg tjedna o pomoći Europi

Vodeća gospodarstava u nastajanju Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika raspravljat će sljedećeg tjedna o mogućoj pomoći Europskoj uniji da izađe iz dužničke krize, potvrdio je u utorak 13. rujna brazilski ministar financija Guido Mantega.  

Mantega i njegove kolege iz cijelog svijeta okupit će se sljedećeg tjedna u glavnom gradu Sjedinjenih Država na redovitim godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB). 

'Zemlje iz skupine BRICS sastat će se sljedećeg tjedna u Washingtonu i tom prilikom raspravljati kako pomoći Europskoj uniji da se izvuče iz takve situacije', kazao je Mantega u ime pet snažnih gospodarstava okupljenih u bloku BRICS. Sastanak je najavljen za 22. rujna. 

Očekuje se da će vodeća gospodarstva u nastajanju u radikalnoj zamjeni uloga predložiti plan pomoći za stabilizaciju svjetskog gospodarstva i tržišta, piše brazilski financijski dnevnik Valor. 

U izvješću se kao jedna od ideja navodi pojačano ulaganje deviznih rezervi članica BRICS-a u imovinu u eurima, kako bi se olakšala dužnička kriza u eurozoni. 

Pritom Valor navodi da su članice BRICS-a trenutno spremne pojačano kupovati samo obveznice najstabilnijih gospodarstava eurozone, poput Njemačke, a mogle bi ulagati i u državne obveznice Velike Britanije, koja nije članica eurozone. 

Analitičari pritom upozoravaju da bi predloženi plan mogao pomoći prigušiti sadašnje snažne oscilacije na tržištima, ali ne i riješiti problem. 

Zemlje BRICS-a mogle bi također pomoći Europi tako što će naputiti svoje stabilizacijske fondove da ulažu u europske financijske ili industrijske sektore, tumači Alex Agostini iz brazilske savjetodavne tvrtke Austin Rating. 

'Svi moraju sudjelovati u potrazi za rješenjima jer je gospodarstvo globalizirano i kriza negativno utječe na sve zemlje', kazao je Agostini za AFP.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Emerging nations crafting plan to come to Europe's aid