naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani skloni EU-u ali ne i euru

Većina Europljana smatra da je članstvo u Europskoj uniji dobra stvar za njihovu zemlju, ali da im euro ne donosi očekivane koristi, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja koji je realizirao German Marshall Funds (GMF) a objavljeno je u srijedu 14. rujna u Bruxellesu.

Šezdeset i sedam posto ispitanika u dvanaest zemalja EU-a ocjenjuje 'članstvo u EU-u dobrom stvari za njihovu ekonomiju'. Nijemci su najnaklonjeniji članstvu (76 posto), a iza njih Poljaci (74 posto) i Nizozemci (73 posto), dok je samo 46 posto Britanaca i Bugara tog mišljenja. 

S druge strane, samo 40 posto ispitanih Europljana ocjenjuje da euro jest (za zemlje koje jesu u eurozoni) ili će biti (za one koji još nisu) pozitivna stvar za gospodarstvo njihove zemlje, dok je 53 posto suprotnog mišljenja. 

Slovačka je jedina zemlja u kojoj većina (55 posto) gleda pozitivno na jedinstvenu valutu. Mišljenja su podijeljena u Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, a negativna u Francuskoj (54 posto) i Portugalu (58 posto). 

Grčka koja se nalazi u krizi nije bila obuhvaćena istraživanjem. 

Šezdeset posto Europljana podržava sudjelovanje svoje zemlje u fondu čiji je cilj pomoći zemljama koje se nađu u financijskim teškoćama. 

Godišnje istraživanje javnog mišljenja Transatlantic Trends, koje provodi od 2002. GMF, američka udruga za promidžbu transatlantskih veza, realizirano je između 25. svibnja i 17. lipnja u Sjedinjenim Državama, Turskoj te u dvanaest zemalja EU-a. 

Istraživanje, koje se također tiče geopolitičkih stajališta, naglašava da većina Amerikanaca (51 posto) smatra da je Azija za njihovu zemlju važnija od Europe. U očima Europljana, SAD je i dalje na prvom mjestu, osim za Francusku, Španjolsku i Švedsku. 

Hina