naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka će glasovati o fondu za eurozonu do 11. listopada

Slovačka će glasovati o jačanju fonda za spašavanje eurozone najkasnije do 11. listopada, najavio je slovački ministar financija Ivan Mikloš.  

'Najkasniji datum do kojeg Slovačka treba ratificirati fond za spašavanje eurozone je 11. listopada', rekao je Mikloš na poslovnoj konferenciji u Bratislavi održanoj u ponedjeljak 19. rujna. 

Slovačka ratifikacija Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) nije međutim izvjesna jer je slovačka premijerka Iveta Radičova suočena s jakim otporom koalicijskoj partnera, stranke Sloboda i solidarnost (SaS). 

Liberalni SaS najavio je početkom mjeseca da će glasovati protiv fonda pa vlada nema dovoljno glasova za usvajanje zakona. 

Jačanje Europskog fonda za financijsku stabilnost i uspostava njegova nasljednika nakon 2013., Europskog stabilizacijskog mehanizma, moraju odobriti sve članice EU-a. 

Bez potpore SaS-a, slovačka vlada mora se udružiti s oporbenim socijaldemokratskim Smerom, koji na to pristaje samo ako koalicija zakon podrži jednoglasno. Slovačka je članica eurozone od 2009. i jedina je odbila sudjelovati u pomoći Grčkoj prošle godine.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Slovakia to vote on eurozone rescue fund 11 October