naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila prijedlog strategije za visoko obrazovanje

Europska komisija je u utorak 20. rujna predstavila prijedlog strategije za modernizaciju visokog obrazovanja s ciljem povećanja broja osoba s fakultetskim diplomama kako bi pomogli što brži izlazak iz gospodarske krize.  

Ova inicijativa dio je strategije Europe 2020. u kojoj je zacrtan cilj da do 2020. godine 40 posto mladih Europljana imaju sveučilišnu diplomu. Prema podacima iz 2010. godine postotak mladih osoba s diplomama visokoškolskih ustanova iznosio je 33.6 posto. 

'Visoko obrazovanje je moćni pokretač gospodarskog rasta i ono otvara vrata boljem životnom standardu. To je također najbolje osiguranje protiv nezaposlenosti. Ipak, previše ljudi s diplomama bori se da nađe posao. Moramo reformirati visoko školstvo i strukovno obrazovanje tako da naše mlade ljude opremimo znanjima i vještinama kako bi iskoristili svoj potencijal', rekla je povjerenica za obrazovanje i kulturu Androulla Vassilou. 

U Europskoj uniji ima oko četiri tisuće sveučilišta i ostalih visokoškolskih ustanova s više od 19 milijuna studenata.  

Komisija navodi da visoko obrazovanje u Europi ne daje dovoljno dobre rezultate kako bi gospodarstvo dobilo ljude s potrebnim znanjima i vještinama za stvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast. 

Komisija želi promijeniti i kriterije za klasifikaciju sveučilišta u svijetu, kako bi se ona ocijenjivala općenitijim kriterijima od sadašnjih, koji prema riječima povjerenice Vassilou 'daju prioritet istraživanju, a zanemaruju kvalitetu obrazovanja, internacionalizaciju i inovacije'.

Prema poretku koje je sastavilo sveučilište u Šangaju, među 100 najboljih sveučilišta u svijetu ima 28 europskih, ali je među prvih 20 njih 17 iz Sjedinjenih Država. 

Prema procjenama, do 2020. godine u EU-u će za 35 posto radnih mjesta trebati visoko obrazovanje.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Modernisation and employability at heart of new higher education reform strategy