naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Skupina BRICS pozvala Europu da brzo riješi krizu

Ekonomski šefovi velikih gospodarstava u nastajanju pozvali su Europu da brzo djeluje na rješavanju gospodarske krize koja šteti globalnom rastu.  

'Europske zemlje trebaju biti brze, hrabre i međusobno surađivati, to je ono što preporučujemo', kazao je brazilski ministar financija Guido Mantega nakon sastanka vodećih gospodarstava u nastajanju iz skupine BRICS. 

Nakon sastanka ministara financija i središnjih bankara na godišnjim sastancima Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu, grupa BRICS koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika priopćila je da su prepoznali potrebu za reformama vlastitih gospodarstava radi poticanja rasta.

'Trenutna situacija zahtijeva odlučne akcije. Mi poduzimamo potrebne korake kako bismo osigurali gospodarski rast, održali financijsku stabilnost i obuzdali inflaciju', kazali su u priopćenju. 

'Odlučni smo također ubrzati strukturne reforme kako bismo održali snažan rast', rekli su. 

Upozorili su ipak da je 'neposredni problem kako ponovno potaknuti rast u razvijenim zemljama'. 'Krupni su problemi u Europskoj uniji. Europske zemlje odlažu pronalaženje rješenja', konstatirao je. 

'Presudno je za napredna gospodarstva da usvoje odgovorne makroekonomske i financijske politike, izbjegnu stvaranje prekomjerne globalne likvidnosti i poduzmu strukturne reforme za poticanje rasta, stvaranje radnih mjesta i smanjivanje nejednakosti'. 

Grupa je također kazala da će surađivati kako bi pomogla Europi da izađe na kraj s dužničkim problemima, ali ne bilateralno već kroz međunarodne grupe i institucije. 

'Razgovarali smo o suradnji, o zajedničkom radu. Pokušavamo pobjeći od riječi kao što su potpora, pomoć i tako dalje. Radit ćemo na tom pitanju s Europljanima', rekao je ruski zamjenik ministra financija Sergej Stročak. 

Hina