naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija o najavi promjene zakona o privatizacije Ine

Europska komisija ocjenjuje da je Hrvatska usklađena s europskom pravnom stečevinom u području slobode kretanja kapitala i da je u kontaktu je s hrvatskim vlastima u vezi s informacijama o mogućim promjenama zakona o Ini kako bi mogla procijeniti ima li eventualnih kršenja tih pravila.  

'Hrvatski su zakoni općenito usklađeni s europskom pravnom stečevinom u području slobode kretanja kapitala. Komisija je u kontaktu s hrvatskim vlastima radi provjere informacija o amandmanima na zakon o privatizaciji Ine kako bi procijenila bilo kakav mogući problem u vezi s usklađenošću s europskom pravnom stečevinom. Komisija će nastaviti pratiti taj slučaj', rečeno je u ponedjeljak 26. rujna u uredu za odnose s javnošću povjerenika za proširenja Štefana Fuela na pitanje kako će Komisija reagirati u slučaju da najavljeni zakon o promjeni privatizacijskog zakona ne bude u skladu s europskim pravilima. 

Hrvatska vlada je najavila donošenje zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine. 

Prije više od tri godine Europska komisija je imala sličan slučaj kada se austrijski OMV žalio na mađarsku vladu, koja je pozivajući se na zaštitu strateških nacionalnih interesa, ograničavala Austrijancima upravljačka i vlasnička prava u MOL-u. 

Komisija je tada najprije zatražila od Mađarske da odustanu od ograničavanja upravljačkih prava u MOL-u, ali je istodobno upozorila da bi spajanje OMV-a i MOL-a ugrozilo konkurentnost na srednjoeuropskom tržištu i dovelo do rasta cijene nafte i derivata.  

Komisija je tada radi sprečavanja monopola zatražila od OMV-a da proda svoje dvije rafinerije konkurenciji, zbog čega je na kraju austrijska tvrtka odustala od preuzimanja MOL-a. 

Hina