naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
EU treba reforme da zadrži mlade u poljoprivredi

Veliki dijelovi poljoprivrednih površina u Španjolskoj mogli bi se pretvoriti u pustinju ili odlagališta otpada ako Europska unija ne osigura dovoljno potpora za mlade poljoprivrednike kako bi ih se spriječilo da napuštaju zemlju.  

Mjere potpore mladim poljoprivrednicima bit će dio nacrta prijedloga o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), koji će biti objavljen 12. listopada. 

Budući da je samo šest posto europskih poljoprivrednika mlađe od 35 godina, vrijeme istječe da se spriječi napuštanje mnogih farmi, no poticaji možda neće biti dovoljni da privuku mlade Španjolce da obrađuju slabo profitabilnu zemlju. 

Više od 10 posto zemljišta u Španjolskoj koristi se za uzgoj žitarica i to na površinama na kojima navodnjavanje nije izvedivo pa su urod i profiti manji. Španjolski poljoprivrednici ovise o europskim subvencijama u vrijednosti 30 do 40 posto svoje zarade. 

Europske statistike pokazuju da europski poljoprivrednici zarađuju u prosjeku manje od tisuću eura na mjesec, 34 posto manje od radnika u gradovima. 

Nenavodnjavane površine pod žitaricama u Španjolskoj već su smanjene za 11,5 posto od 2002. jer su smanjene izravne potpore poljoprivrednicima. Najavljena daljnja smanjenja mogla bi natjerati mlade da posve odustanu od poljoprivrede. 

'CAP sve manje podržava poljoprivredu i to će uništiti konkurentnost, primjerice, poljoprivrede na suhom zemljištu. Mladi odlaze jer nemaju nade', rekao je Luis Lopez-Bellido, profesor poljoprivrede na Sveučilištu u Cordobi. 

'Društvo općenito i političari moraju shvatiti da se napušteno poljoprivredno zemljište, osobito na Mediteranu, ne pretvara, recimo, u šumu, nego u pustinju ili smetlište za najbliži grad', rekao je Andres del Campo, predsjednik Španjolske federacije navodnjavanja, Fenacore.

Ako se nastavi starenje stanovništva, veći dio ruralne Španjolske za 20 će godina ostati bez stanovnika, dok će prenapučeni gradovi povećati probleme s globalnim zagrijavanjem i zbrinjavanjem otpada. 

Po sadašnjim propisima za ruralni razvoj u sklopu CAP-a, države članice i EU mogu zajednički s 55.000 eura pomoći poljoprivrednicima mlađim od 40 godina kroz prvih pet godina nakon što pokrenu posao. 

Komisija će predložiti povećanje te pomoći na maksimalno 70.000 eura. 

Po Del Campu, od 630 milijuna eura namijenjenih za tu stavku u proračunu od 2007. do 2013. za cijelu Europu, dodijeljena je samo jedna četvrtina i samo 8.000 mladih posvetilo se poljoprivredi. 

Komisija će stoga predložiti 25-postotno povećanje izravnih europskih potpora mladim poljoprivrednicima u prvih pet godina od pokretanja posla.

Hina