naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Zemlje Europske unije planiraju dokapitalizaciju krizom pogođenih banaka

Zemlje članice Europske unije sastavljaju koordiniran plan za dokapitalizaciju krizom pogođenih banaka kako bi spriječile širenje dužničke krize na bankovni sektor, zbog čega je već morala biti preustrojena francusko-belgijska banka Dexia, priopćila je u utorak 4. listopada Europska komisija.  

'Sve se više širi uvjerenje da u Europi trebamo zajednički, koordinirani pristup, dok se mnogi elementi odrađuju u državama članicama', kazao je europski povjerenik za ekonomska pitanja Olli Rehn za Financial Times. 

'Ministri osjećaju da treba hitno nešto poduzeti i moramo krenuti dalje', dodao je. 

'Kapitalna pozicija europskih banaka mora biti ojačana kako bi se stvorile dodatne sigurnosne margine i time smanjila nesigurnost', kazao je Rehn u izjavama objavljenim na internetskim stranicama britanskih novina. 

Ta je nesigurnost izašla na vidjelo u utorak kada je tržišta zapljusnula panična rasprodaja imovine zbog zastoja u rješavanju grčkih dužničkih problema i nevolja u francusko-belgijskoj banci Dexia. 

Ulagači su počeli naglo prodavati Dexijine dionice Dexie kada su se pojavile glasine o njezinoj mogućoj podjeli. 

Bruxelles se snažno zalaže za dokapitalizaciju europskih banaka kako bi ih se osnažilo u kontekstu izloženosti nenaplativim potraživanjima.

Europski ministri financija sastali su se u ponedjeljak i utorak u Luksemburgu kako bi pokušali pospješiti pronalaženje rješenja za zaduženu Grčku, koja se suočava s bankrotom usprkos kreditima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Dužnosnici su od Grčke zatražili dodatne proračunske rezove, upozorivši istodobno da će banke možda morati preuzeti na svoja leđa veće gubitke u sklopu rješenja za grčku dužničku krizu. 

Francuska i Belgija bile su u utorak prisiljene intervenirati kako bi zajamčile nesmetano financiranje posrnule Dexije.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Dexia capital concerns fuels eurozone banks woes