naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Moody's snizio rejtinge Intese Sanpaolo i Unicredita

Agencija Moody's snizila je u srijedu 5. listopada rejtinge dvije najveće talijanske banke Intesa Sanpaolo i UniCredit slijedom nedavnog sniženja rejtinga talijanskih državnih obveznica.  

Moody's je u utorak snizio rejting talijanskih državnih obveznica za tri razine, na 'A2', ukazujući na značajno povećanje rizika pri financiranju za zadužene članice eurozone i upozorivši na mogućnost dodatnog sniženja rejtinga. 

Talijanske banke našle su se proteklih tjedana pod pritiskom zbog širenja dužničke krize u eurozoni i smatra ih se ranjivima zbog značajnih portfelja talijanskih državnih obveznica. 

Moody's je snizio UniCreditov rejting za dugoročno zaduživanje i za depozite s 'Aa3' na 'A2', zaključivši time postupak procjene radi mogućeg sniženja koji je pokrenuo u svibnju. 

'Proteklih su mjeseci snižene prognoze rasta za mnoga ključna tržišta grupe a posebno za Italiju, zbog čega će vjerojatno dodatno poboljšanje profitabilnosti i kvalitete imovine biti obavijeno još većom neizvjesnošću i još teže izvedivo', ističu u Moody'su. 

Istodobno primjećuju da je banka poboljšala adekvatnost kapitala i da je njezina likvidnost snažna, pa se uspješno nosi s aktualnim teškoćama s financiranjem na tržištu. 

Rejting dugoročnih obveznica Intese Sanpaolo, najveće talijanske banke za poslovanje građanima, također je snižen s 'Aa3' na 'A2', pri čemu u Moody'su izdvajaju bančinu izravnu izloženost talijanskim državnim obveznicama i njezin izraženi fokus na domaće poslovanje. 

Uprave UniCredita i Intese Sanpaolo priopćile su da trenutno nemaju problema s financiranjem. 

Osim bankama, Moody's je snizio rejtinge i nizu talijanskih državnih poduzeća, uključujući naftnu i plinsku grupu Eni, komunalno poduzeće Enel, proizvođača vojne opreme Finmeccanica i operatera mreže za distribuciju električne energije Terna.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Moody's slashed Italy credit rating