naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Započela referendumska kampanja za članstvo Hrvatske u EU

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u utorak, 3. siječnja 2012. godine, konferenciju za novinare kojom je službeno započela referendumska kampanja za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, kaže se u priopćenju MVPEI-a. 

Referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju održat će se 22. siječnja 2012. godine od 7 do 19 sati, a Državno izborno povjerenstvo (www.izbori.hr/) zaduženo je za provedbu referenduma, registraciju birača izvan mjesta prebivališta i pružanje svih tehničkih informacija biračima. 

Kampanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji temeljit će se na 5 glavnih elementa:  

1. Transparentnost i dostupnost svih službenih dokumenata u vezi s pregovorima i članstvom Hrvatske u Europskoj uniji na internetskim stranicama Ministarstva, koji obuhvaćaju svu dokumentaciju u svih 6 godina pregovora. 

2. Uključenost komercijalnih internetskih portala, sa svojim raspravama i intervjuima, te poveznicama na internetske stranice Ministarstva. 

3. Video-poruke hrvatskih političkih dužnosnika hrvatskim građanima, poljska poruka dobrodošlice i odgovor naših studenata, koje će se objavljivati na 4 nacionalne televizije, 17 lokalnih televizija, te u audio-verziji i na HR-mreži Hrvatskog radija i preko 80 lokalnih radijskih postaja. Elektronički mediji će u svojim programskim shemama također provoditi javne rasprave o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

4. Informativni materijali i brošure koji će biti distribuirani svim kućanstvima ('Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji' u preko 2 milijuna primjeraka), te knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i političkim strankama ('Što donosi članstvo u Europskoj uniji', u 14 000 primjeraka). 

5. Info-telefon 'Halo EU!' (0800 622 622) gdje građani mogu dobiti odgovore na svoja pitanja

Ministrica Pusić naglasila je da je osnovni cilj Ministarstva do datuma referenduma ponuditi sve relevantne i točne informacije o dosadašnjim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji i što to konkretno znači za naše sugrađane kad postanemo zemlja članica. 

 

Više o tome:

MVPEI: Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u utorak, 3. siječnja 2012. godine, konferenciju za novinare kojom je službeno započela referendumska kampanja za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji