naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Marušić na sastanku direktora za europske poslove zemalja EU

Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić je 5. i 6. siječnja sudjelovao na neformalnom sastanku glavnih direktora za europske poslove zemalja članica Europske unije i kandidatkinja za članstvo, održanom u Kopenhagenu, što je prvi puta da je Hrvatska na takvom sastanku, uobičajenom na početku predsjedanja, sudjelovala u svojstvu države pristupnice, priopćeno je u ponedjeljak iz MVEP-a.

Cilj sastanka bilo je predstavljanje programa i prioriteta danskog predsjedanja Europskom unijom, te rasprava o rješenjima za prevladavanje financijske i gospodarske krize, pri čemu je naglašena potreba jedinstvenosti članica u poduzimanju daljnjih koraka.

Uz poticanje gospodarskog rasta i uz daljnji razvoj jedinstvenog tržišta u središtu pozornosti predsjedanja bit će i veća energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije te suradnja u području slobode i sigurnosti kao i pojačana suradnja sa susjednim zemljama, osobito u trgovini.

U raspravi, sudionici sastanka u potpunosti su podržali predstavljene prioritete koji zaokružuju dansku viziju odgovorne, dinamične, zelene i sigurne Europe kao odgovor na izazove današnjice.

Zaključeno je kako je Europa spremna proizvesti očekivane rezultate, a na poticaj Hrvoja Marušića sudionici su se suglasili u pogledu značaja učinkovitog postupka pristupanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, kao i perspektive daljnje integracije i proširenja Europske unije kao faktora stabilnosti na zapadnom Balkanu, pri čemu Hrvatska ima namjeru igrati vodeću i konstruktivnu ulogu.

MVEP