naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Web stranice potrošačkih kredita

Da li vam je se ikada dogodilo da kod potpisivanja zajma, kreditnih kartica ili ostalih potrošačkih kredita platite puno više nego ste očekivali i pročitali na web stranicama koje nude kredite?!

Cilj operacija “ sweep” je da se provjeri primjena directive o kreditima (Consumer Credit Directive) a koja ima za cilj olakšati potrošačima razumjevanje i usporedbu kreditne sposobnosti.  

Na nivou Europske unije provedeno je se istraživanje da li web stranice koje nude potrošačke kredite nude prave informacije potrošačima na koje su obvezne po zakonu o potrošačima (Consumer Credit Directive, Distance Marketing of Financial Services Directive, Unfair Commercial Practices Directive, E-Commerce Directive, Unfair Contract Terms Directive) prije potpisivanja ugovora. Provjereno je više od 500 web stranica u 27 država članica plus Norveška i Island a od toga 70% (393) ne uključuje potrebne informacije, te su izostavljene ključne informacije koje su neophodne za donošenje odluke a troškovi su poprilično zbunjujući.

Nacionalna tijela za provedbu kontaktira će financiske institucije i kreditne posrednike te ih zamoliti da razjasne ili poduzmu konkretne mjere o “zbunjujućim“ informacijama. Ukoliko to ne učine, a ovisno o nacionalnom zakonodavstvu koje se primjenjuje, biti će poduzete pravne mjere ili čak blokada web stranice. Nacionalna tijela obvezna su podnjeti izvješće Europskoj komisiji do jeseni 2012.

 

Više o tome:

  • RAPID: Consumers: EU investigates consumer credit websites - a market underperforming for consumers
  • RAPID: EU investigates consumer credit websites - a market underperforming for consumers                  
  • Sweeps website