naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održana promocija knjige „Hrvatska i Europska unija: Prednosti i izazovi članstva“

Institut za međunarodne odnose (IMO) je u suradnji s Delegacijom Europske unije u Republici Hrvatskoj predstavio knjigu “Hrvatska i Europska unija: Prednosti i izazovi članstva“. Knjigu su predstavili Prof. dr. sc. Vesna Pusić ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Nj. E. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, koji su oboje napisali predgovore kao i urednici: dr. sc. Sanja Tišma, ravnateljica IMO-a, te dr. sc. Višnja Samardžija i dr. sc. Krešimir Jurlin iz Instituta za međunarodne odnose.

Događanje je bilo popraćeno velikim interesom stručne javnosti i medija zbog činjenica da knjiga na objektivan način iznosi prednosti i izazove članstva u EU za Hrvatsku u odlučujućem trenutku uoči nadolazećeg referenduma o članstvu, 22. siječnja. Naime, knjigom je učinjen odmak od jednostranih analiza procesa pristupanja jer su istaknute prednosti ali i izazovi članstva, kako bi se čitateljstvu pružio nepristran i ujednačen stav. Knjiga predstavlja odmak od površnih analiza jer je njezin glavni naglasak na integriranju u EU kao procesu koji traje već 10-ak godina. Zbog toga je danas Hrvatska već u velikoj mjeri integrirana u Europsku uniju, a nastavak reformi očekuje se punopravnim članstvom. Analiza dugoročnih učinaka članstva predstavlja najveću vrijednost knjige jer EU predstavlja okvir za razvoj, a samo o Hrvatskoj će ovisiti koliko će biti umješna u korištenju mogućnosti koje se nude.

Sudionici su istaknuli da knjiga pruža dovoljno informacija te predstavlja poticaj građanima da izađu na nadolazeći referendum i daju glas za europsku budućnost Hrvatske. Istaknuto je da članstvo u EU nameće potrebu kontinuiranog komuniciranja sa građanima o svim aspektima funkcioniranja u sklopu ove asocijacije, pogotovo uzevši u obzir da je EU nedovršeni politički projekt koji se stalno razvija, a ova knjiga predstavlja doprinos i u tom smjeru.

 

Ivana Keser