naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Postignut dogovor o arbitražnim sudcima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova prof.dr.sc. Vesna Pusić na tiskovnoj su konferenciji predstavili dogovor Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, uz posredovanje Europske komisije, o izboru predsjednika i dva člana Arbitražnog suda. Za predsjednika Arbitražnog suda imenuje se Gilbert Guillaume, a za članove Bruno Simma i Vaughan Lowe. Ovim imenovanjima ispunjena je odredba članka 2. stavka 1. Sporazuma o arbitraži, koji predviđa da vlade Hrvatske i Slovenije uzajamnim dogovorom imenuju predsjednika i dva člana suda, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava.

Otvarajući konferenciju, premijer Milanović istaknuo je da je dogovor postignut danas, a da su mu prethodile intenzivne diplomatske konzultacije. Ohrabruje što smo se o ovakvom delikatnom pitanju uspjeli brzo usuglasiti sa slovenskom stranom i imamo razloga za razumni optimizam, dodao je premijer. Ministrica Pusić rekla je kako se ovime pokazalo da je bilateralna suradnja uvijek na djelu i uvijek važna u našoj regiji.

Odgovarajući na pitanja novinara o pozivu Hrvatske biskupske konferencije vjernicima da izađu na referendum o pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, premijer Milanović rekao je kako takav poziv može samo pomoći referendumu i izrazio zadovoljstvo tim pozivom. Što se tiče anketa o rezultatima referenduma, ministrica Pusić kazala je da one govore o većinskoj podršci, međutim ne treba se opustiti već ljude trema motivirati da izađu na referendum jer je važno da on odrazi stvarno stanje u hrvatskom društvu. Četiri petine zastupnika Hrvatskog sabora nedvojbeno je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekla je. Predsjednik Vlade najavio je da će rezultate referenduma dočekati u Hrvatskom saboru.

Premijer Milanović rekao je i da će Vlada uskoro, prije isteka zakonskih rokova, predložiti proračun.

Vlada RH