naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šef Delegacije EU-a: Vrijednosti Europske unije već su dobro poznate hrvatskim institucijama

U sklopu ciklusa predavanja 'Hrvatska na pragu pristupanja Europskoj uniji'  u organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj I Sveučilišta u Zagrebu, 18. siječnja održana je javna tribina pod nazivom 'Hrvatski istraživački i visokoobrazovni sustav u europskom kontekstu' u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Uvodne govore održali su prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta te šef Delegacije EU-a u RH veleposlanik Paul Vandoren. 

Tijekom obraćanja prisutnima, ministar Jovanović je istaknuo da Hrvatska uspješno sudjeluje u europskim programima za istraživanje i inovacije iz kojih povlači puno više sredstava nego što u njih ulaže. Dodao je kako je Ministarstvo započelo s aktivnim pripremama za novi Okvirni program EU-a koji počinje 2014. Također je ocijenio da bi, s obzirom na važnu ulogu znanosti, Hrvatska trebala značajnije doprinijeti tom sektoru.

Rektor Bjeliš smatra da će ulazak u EU otvoriti našim istraživačkim i visokoobrazovnim sustavima bitno veće mogućnosti i prostor za povezivanje za zajedničke nastupe s partnerima s kojima akademska zajednica već ima dobru suradnju ostvarenu u proteklom desetljeću. Također je naglasio važnost donošenja strategije koja bi trebala još više pokrenuti inovacijski sustav koji je u Europi prepoznat kao jedan od značajnijih za razvoj gospodarstva i same Europske unije. 

Šef Delegacije EU-a, veleposlanik Vandoren, je izrazio zadovoljstvo interesom koji je Hrvatska dosad pokazivala za sudjelovanje u europskim inicijativama i programima za istraživanje i tehnološki razvoj, te je dodao kako su zahvaljujući tome vrijednosti Europske unije već dobro poznate hrvatskim institucijama. Veleposlanik je savjetovao Hrvatskoj da iskoristi strategije EU-a kao inspiraciju za vlastiti napredak i bolje rezultate.

Gost susreta bio je i predstavnik Opće uprave Europske komisije za istraživanja i tehnološki razvoj Alan Cross koji je predstavio mogućnosti i izazove za Hrvatsku u sklopu Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020 (2014-2020). Također je govorio o ulozi navedenog programa u kontekstu nove strategije Europske unije pod nazivom Europa 2020.i.

U nastavku predavanja, prof. dr. sc. Saša Zelenika, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za znanost i tehnologiju  i mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. održali su kratka izlaganja na teme: Kako promovirati Hrvatsku kao malu zemlju 'velikih umova' i Prijenos inovacija u gospodarstvo – primjer Ericsson Nikole Tesle.

Zelenika je ustvrdio kako u Hrvatskoj postoji izvanredan ljudski potencijal na tom području, koji zbog sustava nije dovoljno iskorišten dok je gđa Kovačević govorila o pozitivnom primjeru tvrtke Ericsson Nikola Tesla u prijenosu inovacija u gospodarstvo.

Tribina je okupila brojnu publiku, uključujući čelnike i predstavnike istraživačkih i visokoobrazovnih institucija, ministarstava, agencija i hrvatskih gospodarstvenika.

 

Više o tome:

Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj