naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Cameron pod pritiskom nakon uspona euroskeptika

Britanski premjer David Cameron u nadolazećem će razdoblju biti primoran što prije donijeti nove planove za referendumu o daljnjem članstvu u Europskoj uniji zbog činjenice da Nezavisna stranka Ujedinjenog Kraljevstva (koja predstavlja jaku struju euroskeptika) uživa visoku potporu javnosti.

Prema rezultatima lokalnih izbora održanih 2. svibnja u Ujedinjenom Kraljevstvu, stranka euroskeptika dobila je otprilike 15 do 20 posto glasova na nacionalnoj razini, pobijedivši pri tome Liberalne demokrate koji su pali na četvrto mjesto, i osiguravajući si tim rezultatom više od 100 mjesta u lokalnim vijećima.

Iako je Nezavisna stranka Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) imala značajan uspjeh na europskim izborima 2004. i 2009. godine, ranijih godina nije imala mnogo uspjeha na lokalnoj razini.

U međuvremenu je na prijevremenim izborima (by-elections) u South Shieldsu, u laburističkoj utvrdi na sjeveroistoku zemlje, svoje mjesto napustio bivši ministar vanjskih poslova David Miliband, čime je UKIP završio premoćno na drugom mjestu osvojivši 24 posto glasova. Laburisti su time zadržali prvo mjesto sa 50,5 psoto glasova, dok su Konzervativci degradirani na treće mjesto sa 11,5 posto potpore.

Ta antieuropska stranka tek treba osvojiti svoj prvi parlamentarni mandat, no trenutačno se nalazi na tek drugom mjestu, i na tom je mjestu već u posljednjih pet od šest prijevremenih izbora. Jasno je vidljiv trend opadanja popularnosti Liberalnih demokrata zbog njihove uloge u koalicijskoj vladi, zbog čega je UKIP u kratkom vremenu postala glavna 'prosvjedna' stranka i glas građana u britanskoj politici.

Nigel Farage, čelnik UKIP-a i zastupnik u Europskom parlamentu rad svoje stranke naziva 'izvanrednim'.

'Mislim da imamo dobre šanse da pobijedimo na nadolazećim prijevremenim izborima koji će se održati u narednih par mjeseci – ukoliko ta mjesta nisu već osigurana za Torijevce ili Laburiste', kaže Farge. Uspjeh UKIP-a mogao bi poljuljati poziciju konzervativnog premijera Davida Camerona i zahtijevati da zaoštri svoje stavove o imigraciji i Europskoj uniji. U veljači ove godine, Cameron je obećao da će ponovno pregovarati o uvjetima britanskog članstva u Uniji ukoliko dobije drugi mandat na izborima 2015. godine.

Međutim, euroskeptični Torijevci žele da se referendum održi ranije kako bi se UKIP-u oduzeo taj adut. Unatoč 'skromnoj“ prolaznosti na izborima 2010. godine, UKIP je tada dobio dovoljan broj glasova da bi si osigurao nekoliko mjesta u Parlamentu, čime su konzervativci bili uskraćeni za parlamentarnu većinu.

Većina UKIP-ovih birača bivše su pristaše Konzervativaca, a kako vrijeme odmiče sve se više i više pobornika Laburista i Liberalnih demokrata priklanja najeuroskeptičnijoj britanskoj stranci. Ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na to da većina Britanaca želi labavije veze sa Unijom, te da žele većinom trgovinski orijentiran odnos sa zajednicom, dok bi manja većina glasala za izlazak iz Unije. Nakon što su 2009. godine osvojili drugo mjesto sa 17 posto potpore glasača, UKIP vjeruje da ima dobre šanse za pobjedu na europskim izborima iduće godine.

Iva Kornfein 

Više o tome:

EUobserver: Cameron under pressure after eurosceptic party makes gains