naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Ministar Wammen: Danska neće slijediti britansku politiku prema Europskoj uniji

Britanija i Danska, članice Europske unije sa vjerojatno najvišom razinom euroskepticizma, 2013. godine slave 40 godina članstva u Uniji. No, dok Britanija raspravlja o ostanku ili izlasku iz Europske unije, danski je Ministar za europske poslove izjavio da Danska nema namjeru slijediti britanski primjer.

Danska je dobila izuzeće iz četiri područja Maastriškog sporazuma nakon što je on odbijen na početnom referendumu 1992. godine. Izuzeća su bila navedena u Sporazumu iz Edinburgha i odnosila su se na Monetarnu uniju (EMU), Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (ZSOP), Pravosuđu i unutarnje poslove (PUP) i državljanstvo Europske unije.

S tim izuzećima Danci su prihvatili sporazum na drugom referendumu održanom 1993. godine, a već 2000. godine odbacili su referendum o usvajanju eura.

Nicolai Wammen, danski ministar za europske poslove, rekao je da Danska želi biti što bliže središtu Europske unije, jer kako kaže 'vjeruje da je ta pozicija najbolja za ostvarenje danskih interesa'.

I dok je euroskepticizam poljuljao Britaniju, Wammen tvrdi da Danska nije na putu koji državu odmiče od Europske unije kao Britanija. 'Mi ne želimo ići u istom smjeru u kojem britanska vlada usmjerava Britaniju', kaže Wammen.

Ministar kaže da danska vlada lijevog centra želi bliskiju suradnju s Europskom unijom, te da želi referendum o potpunom izuzeću Danske iz pravosuđa i obrane. 'No, Europska unija trenutačno prolazi kroz turbulentno razdoblje, stoga sad nije pravo vrijeme za održavanje referenduma', kaže ministar. 

Bliska suradnja s Bruxellesom 

Političari danskog parlamenta poprilično su naklonjeni Europskoj uniji. No skepsa danskih građana prema Europi otežava vladi provedbu njezinih ambicija za bliskijom suradnjom sa jezgrom Europske unije. Iz tog bi razloga referendum o tom pitanju vjerojatno bio negativan, zbog čega je jača danska integracija sa Unijom malo vjerojatna. 

Financijska i gospodarska kriza imala je štetan učinak na dansku percepciju Europe, zbog čega se mnogi protive euru i dodatnim europskim integracijama. 

Prema anketi TNS Gallup, potpora za zamjenu danske krune za euro je sada na najnižoj razini od 1996. kada je provedeno prvo istraživanje. Samo 22 posto ispitanika glasovalo bi u korist usvajanja eura na referendumu.

 Nova 'crna ovca' 

Ako bi Britanija napustila Uniju, Danska bi bila u vrlo delikatnoj situaciji da mora preuzeti mjesto Britanije kao najpodvojenija članica Europske unije. 

Međutim, Wammen kaže da on uopće ne vidi poziciju svoje zemlje na taj način. 'Danska ima najrazvijenije odnose sa zemljama euro zone, od svih 10 zemalja koje nemaju euro. To znači da smo od svih tih zemalja najbliži jezgri Unije'.

Istaknuo je i da je Danska dio Euro Plus Pakta, iako to nije trebala biti kao ne-članica euro zone, te da konstruktivno sudjeluje u pregovorima sa bankovnim sindikatima. 

'Dakle, Danska je pokazala volju za sudjelujem u pregovorima, te da će, poštujući naše izuzeće, blisko surađivati sa drugim zemljama', izjavio je Wammen. 

Snažna veza sa Velikom Britanijom 

Održavanje bliskih veza sa Britanijom također je prioritet za Dansku, koju Britanija smatra bliskim saveznikom i trgovinskim partnerom.

U velikoj se mjeri Danska pridružila Europskoj uniji zbog britanskog članstva. A čak i ako Britanija na kraju odluči izaći iz Europske unije, Danska vjeruje da se bilateralni odnosi neće dramatično promijeniti. 'Ne očekujem da Britanija napustiti Uniju. I bez obzira na to u kojoj će mjeri Britanija nadalje biti povezana sa Europskom unijom nakon referenduma, ostati ćemo saveznici i nastavit ćemo surađivati', kaže Wammen. 

I dalje bez eura 

Članstvo u euro zoni je pak osjetljivije pitanje. Unatoč izjavama Danske središnje banke koja zastupa stav da bi usvajanje jedinstvene valute bilo od nacionalnog interesa, vrlo je malo vjerojatno da će se dogoditi ta promjena u doglednoj budućnosti. No u svakom slučaju, Vlada nema namjeru organizirati referendum o tom pitanju.

'Danci su odlučili imati izuzeće iz jedinstvene valute i mišljenje se nije se promijenilo, tako da se referendum ne planira', naglašava ministar za europske poslove.

Latvija se odlučila pridružiti euro zoni bez održavanja referenduma. No, takav potez ne bi bio moguć u Danskoj, kaže Wammen. 'Što se tiče drugih članica Unije, na kraju je pristupanje euro zoni bio uvjet za njihovo članstvo u Europskoj uniji. To su dvije različite situacije koje se ne mogu usporediti', objasnio je ministar. 

Iva Kornfein

Više o tome:

EurActiv: Denmark won't follow Britain's EU direction, minister says