naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Francuski predsjednik pozvao na stvaranje vlade euro zone

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je na formiranje vlade euro zone kao rješenje za duboku recesiju koja ugrožava 'sam identitet' Europe, kaže se u članku kojeg donosi europski informativni portal EUobserver. 

Hollande je obznanio svoju ideju na konferenciji za novinare održanoj u Parizu u četvrtak 16. svibnja, nakon optužbi da mu nedostaju vodstvo i leadership za projekt Europske unije. 

Francuski predsjednik, koji trenutno uživa rekordno nisku podršku zbog vijesti da je Francuska upala u recesiju, smatra da je vlada euro zone, sa svojim vlastitim proračunom, pravom da posuđuje te usklađenim porezima, jednini put za izlazak iz ekonomskog ponora. 

Hollande smatra kako kao čelnik jedne od zemalja osnivačica Europske unije ima odgovornost da izvuče Europsku uniju iz letargije u kojoj se našla, te upozorio kako bi trenutno stanje moglo ugroziti sam europski projekt.  

Francuski predsjednik vjeruje kako bi nove strukture, koje bi zahtijevale i promjene u ugovorima Europske unije, mogle stupiti na snagu u roku od dvije godine.

 

Više o tome:

EUobserver: Hollande calls for euro government to beat recession