naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Cameron će predstaviti zakon o referendumu o članstvu u EU

Britanska vladajuća Konzervativna stranka namjerava predstaviti prijedlog zakona koji bi mogao učiniti pravno obvezujućim obećanje premijera Davida Camerona o održavanju referenduma o članstvu u Europskoj uniji. 

Britanski premijer David Cameron obećao je u siječnju da će Britancima omogućiti održavanje referenduma o izboru ostanka ili izlaska iz Europske unije, ukoliko pobijedi na sljedećim izborima 2015. godine. 

Anketa Harris Interactiva u veljači je pokazala da ukoliko bi referendum o članstvu u Europskoj uniji bio održan u bliskoj budućnosti, 50 posto građana bi glasovalo za izlazak, dok bi 33 posto bilo za ostanak u Uniji, a 17 posto koji ne bi uopće glasalo. 

Donošenje takvog obvezujućeg zakona o referendumu zasigurno bi poduprlo Cameronovo vodstvo i omogućilo glasovanje do kraja 2017. godine, čime bi odredilo i britansku geopolitičku i gospodarsku sudbinu za nadolazeća desetljeća. 

No, Konzervativci su tek dio dvostranačke koalicije i nemaju većinu u parlamentu, tako da usvajanje zakona nije zajamčeno. Neistomišljenici iz drugih stranaka bi ga trebali podržati da bi on mogao postati obvezujućim. 

Cameron je svoju neobičnu odluku da odbaci nacrt zakona objavio za vrijeme nedavnog posjeta Sjedinjenim Državama, i to manje od četiri mjeseca nakon što je obećao da će ponovno pregovarati o uvjetima britanskog članstva u Uniji i naknadno najavio glasovanje prije kraja 2017. godine. 

Obećanje o referendumu 

Mnogi Konzervativci tvrde da žele biti dio jedinstvenog tržišta Europske unije, ali žele da se ukinu mnogi drugi aspekti odnosa za koje smatraju da su postali antidemokratski i pretjerano birokratski. 

Cameronovo obećanje o referendumu koje je dao u siječnju nije zadovoljilo konzervativne kritičare koji inzistiraju da se glasovanje održi prije sljedećih nacionalnih izbora 2015. godine ili da se donese zakon kojim će se stranka obavezati to učiniti do kraja 2017. Premjer je odlučio djelomično ispuniti njihove zahtjeve da bi se završila rasprava koja je podijelila njegovu stranku, i ugrozila njegov reizbor.

'Konzervativna stranka će objaviti nacrt zakona za održavanje referenduma do kraja 2017. godine', rekao je stranački izvor novinarima. 'Mi ćemo ispitati sve mogućnosti da se zakon predstavi pred parlamentom.' 

Konzervativci smatraju da bi taj potez trebao okončati interne svađe koje su narušile imidž stranke, a i izvršiti pritisak na oporbenu stranku Laburista da objasni zašto ne želi održavanje referenduma. Konzervativcima će biti teško donijeti bilo kakav zakon o referendumu u Parlament, jer će se to gotovo sigurno protiviti njihovim proeuropskim koalicijskim partnerima – Liberalnim demokratima i Laburistima.

Unatoč činjenici da u Parlamentu mjesto zauzima 100 euroskeptičnih Konzervativaca, još uvijek se očekuje da će oni poduprijeti izmjene i dopune zakona. 

Konzervativni zastupnik John Baron, jedan od dva člana koji su radili izmjene i dopune zakona, rekao je da ga Cameronovo obećanje ne može uvjeriti da odustane. 

'Stojim iza onoga što sam rekao. Zna se da bi ovakvo rješenje – donošenje obvezujućeg zakona – moglo vrlo dobro uspjeti. Daleko bolji pristup bio bi imati hrabrosti podržati naše izmjene i dopune, rekao je Baron.

Europska prepirka  

Cameron je došao na vlast u koalicijskoj vladi prije tri godine, nakon što je 2006.godine izjavio u stranci da 'prestanu lupetati o Europi'. Unija je problem koji već desetljećima dijeli stranku na dvije struje, i koje je srušio dvojicu prethodnih čelnika stranke – Margaret Thatcher i Johna Majora. 

Konzervativci u Parlamentu pogođeni su rastućom popularnosti Neovisne stranke Velike Britanije (UKIP), koja se zalaže za britansko povlačenje iz Europske unije i za pooštravanje imigracijskih zakona. Guardianova anketa pokazala je da se podrška UKIP-u popela na rekordnih 18 posto.

UKIP-ova je popularnost konstantno je rasla od Cameronovog zalaganja za referendum u siječnju, što dokazuje činjenica da je stranka dobila četvrtinu glasova na nedavno održanim lokalnim izborima. 

Laburisti koji imaju 10 bodova prednosti nad Konzervativcima, kažu da je Cameron izgubio kontrolu nad svojom strankom u vrijeme kada bi se trebao fokusirati na oživljavanje britanske ekonomije. 'Čini se da je zakon tek posljednji 'panični' potez Premijera, koji sada slijedi svoju stranku, umjesto da je vodi', rekao je vanjskopolitički glasnogovornik Laburista, Douglas Alexander.

Iva Kornfein 

Više o tome:

EurActiv: Cameron to table EU vote bill in bid to defuse party revolt