naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Određen datum europskih izbora – svibanj 2014.

Europski su zakonodavci poručili da bi bilo bolje da se europski izbori iduće godine održe u svibnju nego u lipnju, kako bi se novi saziv Europskog parlamenta mogao pripremiti za izbor novog predsjedništva Europske komisije u srpnju. 

Prvi europski izbori koji će se održati pod uvjetima Lisabonskog ugovora biti će oni koji će se održati iduće godine, gdje će uloga građana kao političkih aktera u Europskoj uniji biti mnogo istaknutija nego na prethodnim izborima. 

Lisabonskim su se ugovorom također ojačale ovlasti Europskog parlamenta, konsolidirajući svoju ulogu su-zakonodavca i dajući mu dodatnu odgovornost: Parlament bira predsjednika Komisije na temelju prijedloga Europskog vijeća – uzimajući u obzir rezultate europskih izbora. 

Europske političke stranke uvjerene su da će odabir kandidata za predsjednika Komisije najaviti snažnije vodstvo Europske unije. Smatraju da bi 'zvučnije' političko ime i jak politički program mogao pokrenuti relevantniju političku kampanju. 

Odaziv birača na izborima za Europski parlament 2009. godine bio je 43 posto, što ga čini najnižim odazivom birača od neposrednih izbora 1979. godine. Obzirom na to da odaziv birača pada i da se euroskepticizam širi, stručnjaci kažu da bi legitimnost parlamenta trebalo ojačati baš kroz veću participaciju građana. 

Zastupnici su se zauzeli za članove sljedećeg sastava Europske komisije kako bi novoizabrani članovi Parlamenta mogli dati više prava za iskazivanje svojih prioriteta biračima. Nacionalne vlade trenutno odabiru kandidate za rad u Komisiji. 

Dvije velike političke obitelji, Stranka europskih socijalista (PES) i Europska pučka stranka (EPP), već su najavile da će izabrati kandidate za predsjednika Komisije i da će uoči europskih izbora mobilizirati birače. 

'Nominacija predsjedničkih kandidata pokrenuti će pozitivnu dinamiku te će generirati interes javnosti za nadolazeće europske izbore', rekao je Wilfried Martens, predsjednik Europske pučke stranke (EPP). 'Ako se sve glavne europske političke stranke obvežu na provođenje ovakvog procesa, biti će to zasigurno značajan doprinos u stvaranju europskog javnog prostora.' 

Krajem prošle godine zastupnici su prihvatili prijedlog Komisije čiji je cilj pojednostaviti proceduru i donijeti izmjene postojećih pravila za promicanje sudjelovanja u europskim izborima. 

'Sudjelovanje na izborima za Europski parlament je jedan od najvažnijih načina za građane da bi se čuo njihov glas u Europskoj uniji', rekla je Viviane Reding, europska povjerenica za pravosuđe. 

Grčka zastupnica Marietta Giannakou (EPP), izjavila je da će novi zakon pojačati uključenost građana u poslove Europske unije. 

'Europska politička stranka s pravnom osobnošću je predstavničko tijelo koje predstavlja interese građana Unije. Građani mogu a i trebali bi biti aktivno uključeni u donošenje političkih odluka. U suradnji sa Europskom komisijom i Vijećem počet ćemo primjenjivati nova pravila', kaže. 

Nakon savjetovanja s Europskim parlamentom, Vijeće ministara će morati u lipnju odlučiti o izbornim datumima jednoglasnom odlukom. Europski izbori u svih 28 država članica Unije trebali bi se održati od 22. do 25. svibnja 2014. 

Iva Kornfein 

Više o tome:

EurActiv: MEPs pencil in May 2014 for European elections