naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Europska središnja banka: EU treba Ujedinjeno Kraljevstvo

Direktor Europske središnje banke (ECB), Mario Draghi, nedavno je dao neobičnu izjavu, rekavši da Europa treba 'europskije' Ujedinjeno Kraljevstvo. 

'Ne mogu reći koji od ova dva argumenta je jači, onaj ekonomski ili onaj politički, niti bih želio ulaziti u političke rasprave, ali ono što mogu reći je da Europa treba europskije Ujedinjeno Kraljevstvo, kao što i Ujedinjeno Kraljevstvo treba više britansku Europu, izjavio je direktor Europske središnje banke Mario Draghi 23. svibnja tijekom posjeta Londonu. 

Draghi je u Londonu boravio upravo u vrijeme kada britanska vlada zaključuje i intenzivnije raspravlja o svojoj budućnosti u Europskoj uniji.

Britanski premijer David Cameron obećao je sa čelnicima Unije ponovno raspravljati o položaju i ulozi Britanije u Europskoj uniji, te je obećao održati referendum o članstvu do kraja 2017. godine – pod uvjetom da pobijedi na sljedećim općim izborima 2015. godine. 

Mario Draghi posjetio je London kako bi istaknuo 'duboku međusobnu povezanost' između londonskog Cityja – najvećeg europskog financijskog središta – i zemalja euro zone.

Londonski City ostvaruje dvostruko više dobiti na svom deviznom tržištu nego sve zemlje euro zone zajedno, oko 40 posto depozita plasiranih izvan euro zone dolazi iz Velike Britanije, dok oko 40 posto svih odobrenih kredita stanovnicima zemalja izvan euro zone dolazi iz Britanije.

Također, euro zona je najveće britansko izvozno tržište, a 40 posto roba i usluga koje izveze Ujedinjeno Kraljevstvo plasira se u 17 zemalja euro zone. 

'Ujedinjeno Kraljevstvo i euro zona dijele zajednički interes: stabilnost u radu europskog gospodarskog sustava i stabilnost financijskih tržišta', rekao je Draghi. 

Draghi objašnjava da je euro zona 'stabilnija unija danas nego što je bila prije godinu dana', i da je mnogo napredovala, uključujući i činjenicu da je 'prebacila dio nacionalnog suvereniteta na zonu', što je bilo potrebno da bi se prevladala financijska kriza.

'Odgovor na krizu nije bio 'manje' Europe, nego 'više' Europe', kaže u svojoj neuobičajenoj izjavi direktor Središnje banke.

Tijekom Draghijevog posjeta britanski je ministar financija pokušao pravno osporiti pokušaj ECB-a da povuče jednu od najvećih svjetskih klirinških kuća u euro zonu. 

Ministar financija, George Osborne, također je pokrenuo pravni postupak protiv plana o uvođenju poreza na financijske transakcije koje je pokrenulo 11 zemalja Europske unije.

Britanska vlada procjenjuje da bi Londonski City mogao biti na udaru 'ivvan-teritorijalnog principa' kroz ovakav porezni plan, budući da veliki dio transakcija eura prolazi kroz City zbog toga što mnoge europske banke posluju u Londonu.

Iva Kornfein

 

Više o tome:

EUobserver: Central bank chief: EU needs a more European UK