naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europska unije raste na 28 članica, a hrvatsko gospodarstvo i dalje stagnira

Hrvatska je 1. srpnja postala 28. članica Europske unije, što predstavlja prekretnicu za ovu državu koja je još prije 20 godina bila u ratu. No osjećaj ushićenja zbog ulaska u Uniju miješa se sa tjeskobom zbog posrnulog gospodarstva i stanja Unije kojoj se pridružuje. 

Hrvatska je pristupni ugovor potpisala 9. prosinca 2011. godine u nadrealističkoj atmosferi neizvjesnosti oko sudbine Europske unije, koja je bila usred ekonomske i financijske krize. 

No, kao što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila, taj je događaj pokazao da čak i pod teškim okolnostima, Unija nije izgubila 'ništa od svoje privlačnosti.' 

Tako je 22. siječnja 2012. godine na referendumu dvije trećine Hrvata glasovalo za ulazak u Europsku uniju. 

Hrvati su 14. travnja 2013. održali svoje prve europske izbore, na kojima su odabrali 12 zastupnika u Europski parlament. Nizak odaziv od 20,7 posto birača analitičari su objasnili kao percepciju nevažnosti tih izbora od strane biračkog tijela. 

Hrvatska se pridružila Uniji tek nešto više od dva desetljeća nakon proglašenja neovisnosti od Jugoslavije, nakon čega je uslijedio četverogodišnji rat u kojem je poginulo 20 tisuća njenih građana. Sama objava nezavisnosti bila je okidač za taj rat.

No, nakon pet godina recesije i rekordne nezaposlenosti od 21 posto, malo je Hrvata raspoloženo za slavlje. 

Europska je unija također duboko uznemirena vlastitim gospodarskim teškoćama, koje su uzrokovale unutarnje podjele i potkopale javnu potporu sindikata i daljnjeg proširenja. 

'Dovoljno je vidjeti što se događa u Grčkoj i Španjolskoj! Da li to mjesto na koje želimo ići?' rekao je umirovljenik Pavao Brkanović. 'Morate imati iluzije da bi se mogli veseliti, a iluzije su odavno nestale.' 

Predsjednik Ivo Josipović odgovorio je brojnim inozemnim novinarima koji su ga pitali zbog čega se Hrvatska željela pridružiti Uniji. 'Odgovorit ću vam sa protupitanjem: Vi dolaze iz zemlja Europske unije. Da li se vaša zemlja priprema napustiti Uniju.?' Odgovor je uvijek bio isti: 'Naravno da ne.' 'Eto, to je razlog zašto smo se mi pridružili, jer vjerujemo da Europska unija ima svjetlu budućnost', rekao je Predsjednik. 

Zemlja od 4,4 milijuna ljudi, blagoslovljena obalom koja privlači 10 milijuna turista svake godine, jedna je od sedam neovisnih država koje su nastale iz pepela Jugoslavije tijekom desetljetnog rata u 90-ima. 

Izostanak kancelarke Merkel  

Slovenija je prva postala članicom Europske unije 2004. godine, Hrvatska druga ove godine, dok su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Kosovo miljama daleko od članstva. 

Da bi se priključila Uniji, Hrvatska je prošla kroz sedam napornih i zahtjevnih godina, često primjenjujući nepopularne reforme koje je Unija zahtijevala. Predala je više desetaka vojnih i političkih lidera iz Hrvatske odnosno bosanskih Hrvata optuženih za ratne zločine Tribunalu Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju u Haagu; prodala je brodogradilišta, dio hrvatske povijesti i tradicije koji su zaglibila u dugovima; pokrenula borbu protiv korupcije (zatvorivši bivšeg premijera Ivu Sanadera kao prvi korak ka istrebljenju korupcije u državi).

Slavlje je također bilo narušeno zbog činjenice da njemačka kancelarka Angela Merkel, kao najmoćnija čelnica cijele Unije, nije prisustvovala svečanosti, rekavši da ne može doći zbog brojnih ranije preuzetih obaveza. 

Hrvatski su mediji povezali nedolazak kancelarke sa time što je država odbila izručiti bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe koji je tražen u Njemačkoj, iako je glasnogovornik kancelarke Merkel to demantirao. 

Umjesto dolaska, Merkel je pozvala Hrvatsku da nastavi i pojača reforme. 'Još se moraju poduzeti mnogi koraci, posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije', rekla je Merkel.  

Unatoč mlakom raspoloženju, zasluge za pristupanje pojedinih Hrvata bile su neosporne. 

'Znam da su mnogi građani Hrvatske vrlo skeptični, ali mislim da je ulazak u Uniju najbolja stvar koja se državi mogla dogoditi i nepravda je da smo na to trebali čekati od 1990. godine', rekao je Željko Kaštelan, poduzetnik čiji hotel broji 70 zaposlenika. 'Ono što sada moramo učiniti je naporno raditi kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme.' 

Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, rekao je povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju: 'Drago mi je da ćemo pozdraviti Hrvatsku u Europskoj uniji 1. srpnja 2013. Putujem u Zagreb kako bi proslavio ovaj sretni i povijesni događaj. Dobra je vijest kada obitelj raste, pogotovo naša obitelj budući da se time šire vrijednosti, demokracija, pravda i vladavina prava. To je povijesni dan i za Hrvatsku i Europsku uniju. Europa je učinila još jedan važan korak prema ujedinjenju, a Hrvatska je otvorila novo poglavlje u svojoj povijesti.'

'Živimo u teškim vremenima. Recesija pogađa Hrvatsku i mnoge druge europske zemlje. Članstvo u Uniji nema čarobno rješenje krize. No, ono će pomoći u borbi protiv siromaštva i modernizaciji gospodarstva. Hrvatska će dobiti sredstva za izgradnju cesta, očuvanje okoliša i povećanje istraživanja i razvoja. Od svog osnutka, Europska unija je obećanje mira. Za zapadni Balkan, regiju koja je samo prije nekoliko godina bila rastrgana i opustošena ratom, Europa je postala simbol mira i promjene. A Hrvatska je u tome pionir', izjavio je Schulz.

'Dobro došli u Hrvatsku, 28. država članicu Europske unije! Radujemo se vašem dolasku kako bi uz nas svi skupa mogli krenuti u zajedničku svjetlu budućnost', izjavio je Joseph Daul, predsjednik Europske narodne stranke u Europskom parlamentu, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

'Bio je to dug i ponekad težak put, ali rezultat je jako zaslužen. Hrvatska zauzima svoje zasluženo mjesto među svojim europskim partnerima. Ja sam vrlo sretan ovim događajem koji je podsjetnik zašto je Europska unija nastala – kao projekt mira. Budući da dolazim iz pokrajine Alsace taj argument za mene još uvijek jako puno vrijedi. Vidio sam što je Europska unija učinila za moju regiju, i znam što se može učiniti za vašu zemlju', rekao je Daul. 

Iva Kornfein 

Više o tome:

EurActiv: As EU grows to 28, Croatia's economy remains stagnant