naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Britanski referendum o Europskoj uniji sve bliže

Velika Britanija se od 5. srpnja sve više približava održavanju referenduma na kojem bi trebala odlučiti o daljnjem članstvu u Europskoj uniji. Dogodit će se to nakon što su zastupnici jednoglasno poduprli prijedlog zakona koji bi trebao osigurati glasovanje o tom pitanju do kraja 2017. 

Zakon koji je podnio konzervativac James Wharton, a koji je podržao i premijer David Cameron, obavezao bi sljedeći saziv parlamenta da održi glasovanje o članstvu u Europskoj uniji. 

Međutim, u jednom od rijetkih parlamentarnih procedura, prijedlog su podržala 304 zastupnika, što je manje od 50 posto od 650 članova Donjeg doma, nakon što je oporbena Laburistička stranka bojkotirala glasovanje. 

Proeuropski liberalni demokrati, koji su dio Cameronove većinske konzervativne vlade, također su se ogradili od rasprave i glasovanja, opisujući to kao 'jeftinu senzaciju.' 

No, za sada se Laburisti nisu uspjeli složiti sa konzervativcima i dati potporu za održavanje referenduma, te je stranački vanjskopolitički glasnogovornik Douglas Alexander rekao da se odbija isključenje glasovanja u budućnosti. 

'Svaka presuda u odnosu na referendum mora se temeljiti na nacionalnom interesu, rekao je, dodavši 'naša je prosudba da ovaj zakon ne služi nacionalnim interesima, i to je razlog zašto ga mi ne podržavamo.' 

U bučnim raspravama u kojima dominiraju konzervativni euroskeptici, ministar vanjskih poslova William Hague prihvatio je prijedlog zakona koji, kako je rekao: 'daje građanima moć da odluče o jednom od najvećih pitanja s kojima se Britanija ikada suočila.' 

U siječnju ove godine, Cameron je predstavio planove za ponovne pregovore o uvjetima britanskog članstva u Europskoj uniji, ukoliko njegova Konzervativna stranka osvoji slijedeće izbore, a sve to sa ciljem da se održi referendum u 2017. 

No opredjeljenje za sazivanje ponovnih pregovora o uvjetima, s ciljem dobivanja izuzeća iz većine politika Europske unije, (nakon glasovanja u sljedećem sazivu Parlamenta) opet nije dovoljno konzervativnim zastupnicima. 

U svibnju je Cameron pristao poduprijeti zakon Europske unije o referendumu nakon čega se suočio sa pobunom oko 60 konzervativnih zastupnika ljutih na Kraljičin govor, u kojem je izložen vladin zakonski prioritet za sljedeću godinu, no nije uključivao odredbe o referendumu. 

Prije dvije godine koalicija je odredila zakon o 'referendumskom ključu', kojim se jamči referendum o svakoj budućoj ugovornoj promjeni koja uključuje prijenos ovlasti s nacionalne na europsku razinu. 

Zakon je sada upućen članovima Doma lordova, gornjem domu britanskog parlamenta.

 

Iva Kornfein

Više o tome:

EUobserver: UK's EU referendum moves a step closer