naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Audiovizualna politika
Borba protiv prijevara
Carinska politika
Ekonomska i monetarna unija
Energija
Informacijsko društvo
Kulturna politika
Ljudska prava
Obrazovanje, izobrazba i mladi
Poduzetništvo
Poljoprivredna politika
Pravosuđe i unutarnji poslovi
Prometna politika
Proračun
Proširenje EU
Razvoj
Regionalna politika
Ribarstvo i pomorska pitanja
Sigurnost hrane
Trgovinska politika
Tržišno natjecanje
Unutarnje tržište
Vanjski odnosi
Zajednička porezna politika
Zajednička vanjska i sigurnosna politika
Zapošljavanje i socijalna pitanja
Zaštita okoliša
Zaštita potrošača
Zdravstvo
Znanost i istraživanje
Naslovnica > EU u fokusu
Britanska skupina: Napuštanje EU-a bila bi povijesna pogreška

Međustranačka britanska skupina ukazala je na činjenicu da bi odvajanje Velike Britanije od Europske unije bila 'povijesna pogreška'. 

U manifestu objavljenom 15. srpnja pod nazivom 'Bolje je u boljoj Europi', britanska grupa iznosi da bi Velika Britanija umjesto izlaska trebala tražiti 'reformu sustava Europske unije za 21. stoljeće' kako bi ojačala. 

Europska bi se unija trebala 'usredotočiti samo na bitne zadatke – kao što je jačanje i podizanje vrijednosti proračuna, eliminaciju prijevara i jačanje transparentnosti kroz procese donošenja odluka koji su često nepregledni i udaljeni od biračkog tijela', kažu članovi skupine.

Objavljeni manifest također poziva britanske političare da intenziviraju ispitivanje europskog zakonodavstva, ističući da Velika Britanija treba radikalno poboljšati svoj nacionalni parlamentarni nadzor u Bruxellesu. Oba doma Parlamenta trebala bi biti mnogo učinkovitija u Bruxellesu, te surađivati i sa drugim europskim vladama i parlamentima. 

Skupina upozorava na daljnje prebacivanje ovlasti na razinu Europske unije, uz napomenu da bi 'to trebao biti prepoznato od strane čelnika Unije i da je vrijeme jačanja unutarnje integracije Unije u svim područjima – stvar prošlosti.' 

Također, buduće reforme ugovora Europske unije su 'neizbježne', a mogle bi dovesti do repatrijacije određenih područja politike. 

Čelnik ove britanske supine Ken Clarke bivši je ministar Konzervativne stranke i jedini preostali eurofil u Konzervativnoj vladi. Uz njega tu je i ministar financija Danny Alexander koji zastupa Liberalne demokrate, dok Laburiste predstavlja Peter Mandelson – bivši europski povjerenik za trgovinu. 

Ministar Alexander opisao je članstvo u Uniji kao 'jedno od središnjih stupova britanskog prosperiteta i sigurnosti.' 

Omogućavanje Europskoj uniji da pregovara u nizu bilateralnih trgovinskih sporazuma, Alexander je rekao da je 'činjenica da Europska unija trguje sa SAD-om, Indijom, Kanadom i Japanom, znači milijarde eura prosperiteta za ekonomiju Velike Britanije, što si Velika Britanija samostalno nikako ne bi mogla priskrbiti.' 

U siječnju je Britanski premijer David Cameron iskazao namjeru da ponovno pregovara o uvjetima Britanije u Europskoj uniji, ako njegova Konzervativna stranka pobijedi na sljedećim izborima, nakon čega će biti raspisan referendum o britanskom članstvu u Europskoj uniji (2017.). 

No, Cameron se suočava sa rastućim pritiskom frakcija unutar svoje stranke da donese zakon o pravno obvezujućem referendumu u slijedećem sazivu parlamenta. 

Obje oporbene stranke – Laburisti i pro-europski Liberalni demokrati – koji su uz Camerona vladajuća koalicija, do sada su se protivili referendumu.

Početkom srpnja državna je tajnica (unutarnji poslovi) Theresa May izjavila da će Vlada odustati od skoro 100 europskih mjera koje obuhvaćaju policiju i pravna pitanja i iskoristiti klauzulu Lisabonskog ugovora. 

S druge strane, May je zastupnicima najavila da Britanija planira nastaviti svoj angažman u 35 područja suradnje uključujući i Europski uhidbeni nalog, Europol i suradnju sa obavještajnim agencijama Europske unije. 

Od vlade se također očekuje da će uskoro objaviti prve izvještaje (Balance of Competences) u svrhu dobivanja mišljenja o europskom zakonodavstvu (u svim područjima). 

Britanska skupina kaže da se treba koristiti 'činjenična pozadina kako bi Europska unija usvojila promjene za sve svoje članice, a ne samo posebnosti i izuzeća za Britaniju.'

Iva Kornfein

 

Više o tome:

EUobserver: Leaving EU would be 'historic error,' UK group says