naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Deklaracija o audiovizualnoj politici na Zapadnom Balkanu

Deklaracija o audiovizualnoj politici na Zapadnom Balkanu rezultat je Četvrtog seminara o audiovizualnoj politici i regionalnoj suradnji na Zapadnom Balkanu, koji je održan u Bruxellesu su 17. svibnja 2006. Seminar je bio zadnji od četiri uzastopna skupa organiziranih od strane Europske komisije i Vijeća Europe. Skupu su prisustvovali predstavnici političkih vlasti, regulatornih tijela, audiovizualne industrije, nevladinih udruga, te međunarodnih organizacija iz zemalja regije, uključujući Hrvatsku.

Učesnici seminara u deklaraciji su naglasili ulogu medija u pružanju točnih, objektivnih, cjelovitih, izbalansiranih i pravovremenih informacija. Deklaracija ističe važnost medija za razvoj kulture tolerancije, promoviranje interkulturnog dijaloga i borbu protiv ideologija. Posebno se izdvaja doprinos emitiranja u praćenju neospornih ciljeva javnih politika kao što je zaštita manjina.

Sudionici seminara o audiovizualnoj politici deklaracijom su potvrdili svoju predanost: (i) unapređenju regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu u obliku razmjene informacija i iskustava, (ii) aktivnom podupiranju neovisnosti uređivačkih politika medija, (iii) izbjegavanju širenja sadržaja koji su uvredljivi po ljudsko dostojanstvo, (iv) zaštiti maloljetnika od sadržaja u audiovizualnim medijima koji su štetni za njihov razvoj, (v) nastavku zagovaranja uvođenja profesionalnih standarda u medije, (vi) davanju podrške djelatnostima samo-regulativnih tijela, te (vii)  daljnjem pozivanju na ratifikaciju UNESCO-ve Konvencije o zaštiti i promoviranju raznolikosti kulturnih izričaja.

 

Više o tome: