naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Konačno prema direktivi o uslugama

Članovi Europskoga parlamenta s oduševljenjem su dočekali usuglašeni tekst direktive o uslugama, tj. tekst kojeg je usvojilo Vijeće uvažavajući amandmana Europskoga parlamenta u prvom čitanju. Odbor za jedinstveno tržište i zaštitu potrošača (Committee on Internal Market and Consumer Protection - IMCO) naglasio je značaj dovršetka posla u što je moguće kraćem roku.

Izvjestiteljica, Evelyne Gebhardt (PES, DE) usprkos zadovoljstvu istakla je potrebu za detaljnim iščitavanjem teksta kojeg je dostavilo Vijeće, osobito dijela koji se tiče sceeeninga. Screening u kontekstu EU označava analizu propisa država članica koji se tiču ograničenja u pružanju usluga, a analizu bi provodile druge države članice. Izvjestiteljica je izrazila  mišljenje da je moguć sporazum u drugom čitanju.

Predsjedavajuća Odbora za jedinstveno tržište i zaštitu potrošača Arlene McCarthy (PES, UK) istakla je važnost primjene direktive, što će biti njezin stvarni test.

Očekuje se da će Europski parlament do kraja ove zime dovršiti drugo čitanje, ako dobije tekst zajedničkog stajališta do rujna. Ako Parlament odobri zajedničko stajalište, direktiva o uslugama bit će usvojena kako ju je Vijeće predložilo. Ako će Parlament dati amandmane (većinom članova), tekst će se vratiti Vijeću na daljnju raspravu.

Austrijski ministar gospodarstva Martin Bartenstein će kao predstavnik Vijeća izvijestiti članove IMCO-a o usuglašenom tekstu direktive o uslugama 19. lipnja.