naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Mikro-kreditiranje u EU – inicijativa JEREMIE

U srijedu 7. lipnja 2006. na Konferenciji o financijskim uslugama za trgovinu na malo organiziranoj u Bruxellesu od strane EUROFI-a, Danuta Hübner povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku održala je govor na temu mikro kreditiranje u Europskoj uniji.

U Europskoj uniji posluje 23 milijuna malih i srednjih poduzeća koja čine 99%  ukupnog broja poduzeća 25 država članica, te zapošljavaju 75 milijuna ljudi. Mikro-poduzeća s manje od 10 zaposlenih i godišnjim prometom ispod 2 milijuna eura, čine 93% svih malih i srednjih poduzeća Unije te zapošljavaju 25% ljudi u ovom području.

Mikro-krediti predstavljaju instrument za stvaranje i ekspanziju mikro-poduzeća. Radi se o kreditima što ne prelaze iznose od nekoliko tisuća eura, te koji su namijenjeni osobama s neodgovarajućim pristupom bankovnim kreditima. Važnost mikro-kreditiranja vidljiva je iz podatka da se 35% novih radnih mjesta u EU stvara prilikom osnivanja novih poduzeća, u većini slučajeva malih i srednjih.

Opća uprava za regionalnu politiku je nedavno s Europskim investicijskim fondom potpisala memorandum o razumijevanju vezano uz inicijativu JEREMIE, kojom će se promovirati pristup financiranju za mala i srednja poduzeća u regijama EU.  JEREMIE će, kad 2007. u potpunosti postane operativna, državama članicama i regijama korisnicama strukturnih fondova omogućiti fleksibilan i efikasni okvir za razvoj inovativnih oblika financiranja malih i srednjih poduzeća.  Inicijativa će omogućiti regionalnim vlastima da ujedine potpore  Europskog fonda za regionalni razvoj sa zajmovima, kako bi se uspostavili različiti financijski instrumenti, jedan od kojih je i mikro –kredit.

Na ovom planu je relevantno iskustvo Europskog investicijskog fonda u osiguravanju zajmova mikro-financijskim institucijama u Rumunjskoj, Bugarskoj te u drugim zemljama Balkana i ulga Fonda u upravljanju Ustanovom za garancije malim i srednjim poduzećima (zajedno s Komisijom), putem koje je mikro-kreditnim garancijama pružena potpora za 25,000 malih tvrtki u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura.

 

Više o tome:

  • Danuta Hübner - govor