naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila prijedloge za jačanje uloge EU na globalnom planu

U četvrtak 8. lipnja 2006. Komisija je objavila komunikaciju “Europa u svijetu: praktični prijedlozi za veću usklađenost, efektivnost i vidljivost”, koja razmatra načine za jačanje vanjskog djelovanja EU bez prethodnih promjena u osnivačkim ugovorima. Dokument je odgovor na neformalni sastanak predsjednika država i vlada održan u Hampton Courtu  u listopadu 2005. Tada je odlučeno da će EU bez obzira na poteškoće u koje je zapao Europski ustav poduzeti korake kako bi ojačala vanjsko djelovanje, što uključuje i povezivanje između unutarnjih i vanjskih politika.

Komunikacija u interesu strateškog planiranja predlaže održavanje redovitih neformalnih sastanaka u razmaku od šest mjeseci između: novog predsjednika Europskog vijeća, ministara vanjskih polova država članica, predsjednika Komisije, povjerenika Komisije za vanjske odnose i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Predlaže se i poboljšanje suradnje između Komisije i sekretarijata Vijeća koja bi rezultirala zajedničkim pothvatima u domeni političkog izvještavanja i analiziranja. Konačno, sprema se intenzivan program razmjene zaposlenika između Komisije, diplomatskih tijela država članica i sekretarijata Vijeća, kako na razini središnjica tako i u delegacijama.

 

Više o tome: