naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europska unija i jugoistočna Europa: prvi koraci prema proširenom jedinstvenom tržištu zračnog prometa

Europska unija dogovorila je s ministrima prometa iz zemalja  jugoistočne Europe (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Rumunjska, Srbija i UNMIK) te Islanda i Norveške potpisivanje sporazuma kojim će se stvoriti jedinstveni europski zračni prostor - European Common Aviation Area (ECAA) . Cilj ovog sporazuma je stvaranje šireg zajedničkog zračnog prostora sa susjednim zemljama do 2010. godine, a prvi korak u ovom procesu je uključivanje jugoistočne Europe u jedinstveno europsko tržište zračnog prometa.

Sporazum o jedinstvenom europskom zračnom prostoru osigurat će više standarde sigurnosti u zračnom prometu, ali i konkurentska pravila i zaštitu potrošača što bi trebalo smanjiti broj nesreća ili zakašnjenja. Osim toga, ovim sporazumom ukinut će se sva ograničenja u zračnom prometu između jugoistočne Europe i Europske unije te će se stvoriti jedinstveno tržište zračnog prometa od 35 zemalja sa preko 500 milijuna stanovnika. ECAA također obvezuje sve partnere u sporazumu na proširenje inicijative jedinstvenog europskog neba (Single Europan Sky) na područje jugoistočne Europe.

 

Više o tome:

  • Zračni promet