naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Objavljen Četvrti izvještaj o napredovanju kohezije

U ponedjeljak 12. lipnja 2006. Danuta Hübner, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku u Bruxellesu je predstavila Četvrti izvještaj o napredovanju kohezije. Izvještaj ukazuje da se ekonomske i društvene razlike unutar EU smanjuju uslijed rapidnog i neprekinutog rasta u manje prosperitetnim državama članicama. Ipak, na regionalnoj razini primjećuje se ogroman neiskorišteni potencijal; doprinos 10% stanovništva koje živi u najsiromašnijim regijama BNP-u država članica iznosi tek 1.5%.

Izvještaj također ukazuje na veliko zaostajanje u infrastrukturnom razvoju pojedinih regija. U 47 od 254 regije EU gotovo da i ne postoji istraživačko razvojna djelatnost, dok pristup Internetu u regijama s BNP-om ispod 75% prosjeka EU ima manje od 15% domaćinstava. Izvještaj pokazuje da je po investiranim sredstvima 2005. bila rekordna godina za kohezijsku politiku, sa 38,3 milijarde eura doznačenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, te Predpristupnog fonda za zemlje kandidatkinje (ISPA).

Povjerenica Hübner kao uspjehe kohezije u 2005. izdvojila je: politički dogovor o proračunu za regionalne politike od 308 milijardi eura za razdoblje 2007-2013; intenziviranje dijaloga sa regionalnim vlastima; formalno uspostavljanje regionalne politike kao instrumenta Lisabonske agende za rast i zapošljavanje, te uspješno pripremanje država članica kao i Bugarske i Rumunjske za povećanje regionalne potpore od 2007. Hübner je naglasila i razvoj tri nove inicijative EU: JASPERS (tehnička pomoć kod pripreme velikih projekata), JEREMIE (pristup mikro financiranju za mala i srednja poduzeća) te JESSICA (inovativno financiranje obnove urbanih cjelina).

Na razini EU očekuje se da će zakonodavna regulativa vezano uz regionalnu politiku  biti dovršena tijekom srpnja, poslije drugog čitanja u Europskom parlamentu. Nakon toga uslijediti će usvajanje Strateških smjernica Zajednice po pitanju regionalne politike. Očekuje da će regionalne financijske dotacije za period 2007-2013 biti najavljene prije ljetne stanke.