naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija podržala Europski fond za jugoistočnu Europu

Europska komisija odlučila je podržati sa 60 milijuna eura Europski fond za jugoistočnu Europu (EFSE). EFSE je utemeljen u prosincu 2005. u Luksemburgu kao investicijski fond za poticanje razvoja privatnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana,  a stvoren je zajedničkim naporima luksemburških i međunarodnih financijskih institucija te Europske komisije.

Razvoj privatnog sektora je važan preduvjet za razvoj tržišne ekonomije koja je jedan kriterija za priključivanje EU, a očekuje se da će jačanje investicija iz europskih fondova smanjiti stopu nezaposlenosti koja je vrlo visoka u svim zemljama regije. Jačanje privatnih investicija dio je obavijesti Europske unije od 27. siječnja ove godine "Zapadni Balkan na putu u EU: učvršćivanje stabilnosti i jačanje prosperiteta" koja potiče jačanje malog i srednjeg poduzetništva radi jačanje održivog razvoja ekonomija u regiji.

Više o tome:

  • IP/06/794